Редки двуглави костенурки са излюпени в Масачузетс

Ваня Милева Последна промяна на 15 октомври 2021 в 00:01 3737 0

Костенурка с две глави и едно тяло се е излюпила в Масачузетс и се чувства/чувстват добре, въпреки всички прогнози. Кредит: New England Wildlife Center

Свързани костенурки с две глави и едно тяло са се излюпили в Центъра за диви животни в Масачузетс. Напук на всички прогнози, бебетата се чувстват и развиват добре.

Бебетата костенурки от вида диамантеногърба сладководна костенурка (Malaclemys terrapin), са „много будни“ и „активни“ според скорошна публикация във Facebook от клона на Кейп Код на Центъра за дивата природа на Нова Англия. "Животните с това рядко състояние не винаги оцеляват много дълго или живеят боледувайки, но тези двете ни дадоха основание да бъдем оптимисти".

Генетични фактори или фактори на околната среда, които влияят върху ембрионите, докато се развиват, могат да причинят това състояние, известно като бицефалия и означава "двуглавост" -  "би" или "дву" и гръцкото "кефале", което означава "глава". Двуглавите животни са форма на същия процес като при сиамските близнаци от еднояйчни ембриони близнаци.

Живите животни с бицефалия са изключително редки, тъй като много от тях не оцеляват. Има примери на двуглави змии, съобщавали сме за двуглаво биволче, родено в Пакистан, и двуглава морска свиня, извадена от Северно море.

Бебетата костенурки са се излюпили в резерват в Barnstable, Масачузетс. Центърът за диви животни се грижи за тях вече повече от две седмици, а костенурките продължават да бъдат „будни и активни“ според публикацията във Facebook.

Центърът за диви животни е използвал рентгенови лъчи, за да научи повече за това как се движат костенурките. Изглежда, че имат по две ребра, които се сливат по-надолу по тялото и че всяка костенурка има контрол над три крака.

През първите няколко дни след излюпването костенурките се хранят от един и същи жълтък.

Като дават на костенурките бяла пудра, която може да се визуализира стомашно-чревния тракт при рентгенов преглед, изследователите установяват, че всяка костенурка има отделен стомашно-чревен тракт - единият изглежда малко по-развит, но и двете костенурки ядат и усвояват храната.

Тестът за плуване показа, че двете половинки могат да координират плуването към повърхността, за да дишат. Двете се хранят, плуват и наддават на тегло.

"Невъзможно е да разберем какво има в главите им, но изглежда, че те работят координирано, за да се ориентират в заобикалящата ги среда", се казва в публикацията.

Изследователите се надяват да направят на костенурките компютърна томография, след като станат малко по-големи, за да научат повече за вътрешните органи и структури, които споделят.

„Има още толкова много да научим за тях“, пише в публикацията Центърът за диви животни.

Източник: Rare conjoined turtles hatched in Massachusetts
Yasemin Saplakoglu, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !