01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Регистрираха гравитационни вълни от най-леките черни дупки досега

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 ноември 2017 в 17:00 64281

LIGO и Virgo обявиха за ново откриване на двете сливащи се черни дупки. Гравитционната вълна GW170608 от 8 юни 2017 бе произведена от две относително леки черни дупки, 7 и 12 пъти масата на Слънцето, на разстояние от около хиляда милиона светлинни години от Земята.

Двете черни дупки сe обедин в нова черна дупка 18 пъти масата на Слънцето, което означава, че по време на сливането материал една слънчева маса се е излъчил във вид на гравитационни вълни.

GW170608 е произведена от най-леката от петте двойки черни дупки, които LIGO и Virgo са регистрирали досега.

Статията на откритието е получена от сътрудничеството LIGO-Virgo в Astrophysical Journal Letters.

Наблюдението на гравитационните вълни се проведе на 8 юни 2017 г. 04:01:16 българско време. Събитието е второто сливане на две черни дупки в рамките на втория ъпгрейд на детекторите LIGO в САЩ, но обявяването е забавено заради времето, необходимо да се проверят и обявят други две открития: съвместното откритие на LIGO-Virgo на гравитационни вълни от сливането на друга двойка черни дупки (GW170814) на 14 август и първото откритие на сливане на двойка неутронни звезди (GW170817) на 17 август, последвано от наблюдателна кампания с телескопи.

Преглед на всички открити до момента гравитационни вълни от сливания. LIGO/Frank Elavsky/Northwestern


Откритието се случва с малко късмет. Детекторите LIGO в Ханфорд и Ливингстън точно тогава са рестартирани след технически преглед. Вечерта на 8 юни 2017 в 02:01 UTC системата на LIGO в Ливингстън (Луизиана) регистрира пристигането на гравитационна вълна GW170608, а LIGO Ханфорд е бил зает с рутинни корекции. Въпреки това след 7 милисекунди сигналът е записан от автоматизираната система за анализ на постъпващите данни и на втория интерферометър на обсерваторията. Европейският детектор Virgo не регистрира тази гравитационна вълна, тъй като е пусната в експлоатация едва на 1 август.

Разликата в времето на регистрирането позволява да се изчисли местоположението на източника на сигнала върху небесната сфера в рамките на 520 квадратни градуса. Съобщението за регистрирането на вълната бе изпратено до различни обсерватории, за да се намери евентуален източник на електромагнитна радиация в този район на небето, свързан със събитието.

Детекторите и на LIGO, и на Virgo са вече за нов ъпгрейд, което допълнително ще подобри чувствителността им. Очаква се новият цикъл наблюдаемата (O3) да започне в края на 2018 г. До тогава може да се открие и още някоя вълна.


+ 4
- 0
Накрая ще вземе да се окаже че освен микровълнов фон има и гравитационен (със същия произход), ще се дефинира температура свързана с гравитационното излъчване и нещата с тъмната материя и енергия постепенно ще си дойдат на мястото.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.