Регистрирани са рекордните 38° C в най-студения регион на Сибир (видео)

И юнски сняг в южната част на Сибир в същото време

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2020 в 00:00 9614 0

На плаж в град Верхоянск. Снимка: Mmmariy888, Илма Севостянова

Температура от 38° C е достигната миналия уикенд в малко сибирско градче. Верхоянск, който се счита за един от "полюсите на студа", постави рекорд за цялата история на наблюденията на 20 юни.

Това е най-високата температура, регистрирана някога на север от арктическия кръг.

Ако тези данни бъдат потвърдени, тогава това ще бъде най-високата стойност, регистрирана някога на север от Северния полярен кръг, подчерта синоптикът Етиен Капикян в своя Twitter профил. Предишният рекорд е записан през юни 2015 г. в град Форт Юкон в Аляска (САЩ), където тогава температурата бе 37,8 градуса по Целзий.

Якутия, най-студеният постоянно обитаван на планетата регион, сега е под ударите на гореща вълна заради бушуващите в Арктика пожари и постоянно повишаващите се високи температури на въздуха.

Средната максимална температура във Верхоянск през юни е 20° C, което означава, че в събота бе достигнат рекорд с близо 20 градуса над средната висока температура.

За справка, най-студеният месец в годината Верхоянск е януари, когато средната висока температура е -44° по Целзий.

Верхоянск притежава рекорда на Гинес за най-голям температурен диапазон на Земята, от -67.8° C през зимата и - от този юни - до новия рекорд от 38° C през лятото. 

Снимка: Mmmariy888, Илма Севостянова

Тази година в резултат на аномалии на времето в полярните райони на североизточната част на Далечния Изток температурата на въздуха надвишава + 30-35 ° С, в резултат на което нивата на пожарна опасност в природни територии достигат висока и извънредно висока степен. Общо към 21 юни в Якутия са регистрирани 30 горски пожара с обща площ 275 825 ха.

Ситуацията с горските пожари може да се влоши поради необичайно горещото време. За десет дни температурата в областта варира между + 30 ° C и + 34 ° C, като димът от горските пожари покрива селата. 

Актуална карта на горските пожари в Сибир и Далечния Изток на Русия

Дневните температури в северната част на Сибир ще надхвърлят нормата с 10 до 12 градуса по Целзий тази седмица, заяви пред агенция РИА Новости началникът на цялата руска метеорологична служба Роман Вилфанд. 

Такива горещи летни дни не са толкова необичайни за Якутия с нейния изключително континентален субарктически климат, но обикновено те идват седмици по-късно през юли, обяснява ръководителят на отдела по хидрометеорология и мониторинг на околната среда в Якутия Татяна Маршалик.

Социалните медии от северна Якутия са пълни със снимки и видеоклипове на хора, наслаждаващи се на тези изключителни горещите дни, с пикници на открито, пътувания до Тукулани - северна пустиня - и плуващи в местни реки и езера. 

Снимки: zyryanova_sv, Аниказабол

Едно от любимите за посещения места през лятото в северната част на регион Якутия (република Саха), древният ледник Булуус бе затворен по време на карантината и ще се отвори отново за обществеността на 26 юни, но някои вече са се промъкнали там, за да се разхладят.

Ледникът Булуус. Снимка:  Mmmariy888

Арктическият кръг, който се определя като територията над 66,5 ° с.ш.,  преживява по-екстремно затопляне в резултат на изменението на климата, отколкото по-ниските ширини (тропиците).

Добре известно е, че полюсите се затоплят по-бързо в резултат на климатичните промени. Така например, средното увеличение на температурата на Земята през последните 40 години е 0.8° C. За сравнение, Арктика се е затоплила с около 2° C през същия период, повече от два пъти средната стойност в световен мащаб.

Според изследванията на НАСА полюсите на Земята се затоплят по-бързо от останалата част на планетата поради мащабен пренос на топлина от атмосферните процеси. Атмосферни и океански системи изтласкват топлината от тропиците към полюсите. Докато продължава затоплянето, тези процеси ще се изострят, носейки непропорционално повече топлина към полюсите.

Затоплянето се увеличава и поради промяната на отразяващата способност (албедо) на полюсите. Тъй като морският и ледът на сушата (който е много отразяващ) се стопява и разкрива скали и растителност (които да много по-малко отразяващи), се получава обратна връзка, която кара повърхността да се затопля, да се топи повече лед, да става по-малко отразяваща и да продължи цикъла на затопляне.

Така тези, които живеят в страни с голяма географска ширина (Канада, Русия, Скандинавия и др.), ще усетят значително по-голямо затопляне от тези, които живеят в страни с ниска ширина (Бразилия, Индонезия, Еквадор и др.).

Това драматично затопляне на Арктика не се очакваше да се случи преди 2100 г.  Но реалността от изменението на климата надхвърли очакванията, тъй като затоплянето, особено на полюсите, предизвика рекордни температури през последното десетилетие.

Сибир е прочут с контрастите си. Например на около 8 000 километра югозападно от Якутия, жителите на Хакасия и планините Алтай се събуждат със сняг точно с началото на лятото. Много хора по света свързват Сибир със студа. Но такива снеговалежи са също толкова необичайни, колкото и екстремната жега в полярните райони. Сибир е едновременно във фурната и фризера по време на лятното слънцестоене. 

Източници: 

June snow in Siberia’s south as highest-ever Arctic heat is recorded in Russia’s coldest region, Siberian Тimes

The Arctic Circle Hit 101°F Saturday, Its Hottest Temperature Ever, Forbes

Siberia's record-breaking heat is a loud alarm bell on climate change, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !