25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Рекорд: Най-дълготрайната дъга, продължила 9 часа в Тайван

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 декември 2017 в 00:00 53950

В небето над Тайпе, столицата на Тайван, се появи дъга, която остана непрекъснато в продължение на девет часа, съобщи Кун-Суан Чоу, професор по атмосферни науки от местния университет. Той твърди, че това е най-дълготрайната дъга - наблюдавана е от 7 часа сутринта до 16 часа на 30 ноември.

Експертът обяснява, че дъгата е продължила толкова дълго време заради мусоните над Северен Тайван.

Професор Чоу заяви пред MailOnline: "Това е подарък от небето. Треперех, когато наблюдавах шестчасовата дъга, но това е чудо [за мен], да успея да уловя дъга с такава продължителност".

Професор Чоу първо записва дъга, която се появи в небето в продължение на шест часа на 27 ноември. Но три дни по-късно, той и негов колега наблюдават рекордната 9-часова дъга в близост до университета.

Дъгата се появи в близост до Китайския културен университет (Chinese Culture University) в Тайван в продължение на почти девет часа.

Снимките, направени от проф. Чоу, показват дъгата над кампуса на университета и от 06:57 до 15:55 часа. Наблюдението продължава 8 часа и 58 минути.

Той обяснява, че всъщност се виждат четири дъги, включително първична и вторична дъга дъга.


"Освен двете основни дъги, които се забелязват лесно, има други две допълнителни дъги, които са по-малко очевидни, поради разликата в размера на дъждовните капки", разказва професор Чоу.

Най-често има основна дъга, при която светлината претърпява само едно вътрешно отражение. Пътят на лъчите е показан на схемата долу. В основната дъга червеният цвят е извън дъгата, а нейният ъгъл е равен на 40-42°. Понякога може да се види друга, по-малко ярка дъга около първата. Това е вторичната дъга, образувана от светлина, отразена в капчиците два пъти. Във вторичната дъга редът на цветовете е "обърнат" - от външната страна е лилаво, а вътре е червено. Ъгълът на вторичната дъга е 50-53°. Небето между двете дъги обикновено е значително по-тъмно, тази област се нарича ивица на Александър. Появата на дъга от трети порядък и четвърти порядък е изключително рядко. Смята се, че през последните 250 години има само пет научни доклада за наблюдението на този феномен. 

Rainbow formation

Дъгата над Тайпе е причинена о т сезонен мусонен вятър, който е нахлул в региона от североизток. Мусоните хващат в капан влажния въздух, който се кондензира и се образува облак и дъжд.

По данни на метеорологичната станция на университета, мусонният вятър се е движел със скорост от 2,5-5,0 метра в секунда, което увеличава продължителността на дъгата.

Професор Чоу описва рядкото явление като подарък от небето.

Професор Чоу заяви, че е предал информацията на градския съвет на Тайпе, за да се регистрира откритието в Световните рекорди на Гинес.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.