29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Рибата-сопол не е това, което изглежда

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 ноември 2017 в 00:00 227822
Рибата-сопол (Psychrolutes marcidus) - талисманът на "Обществото за защита на грозните животни". Снимка: Kerryn Parkinson/NORFANZ

Наричат я риба-сопол и за повечето хора е най-неприятното и грозно същество - прилича на чувал, пълен с желе или разтопен покемон. Според Том Хейл (Tom Hale) от IFLScience "тя изглежда като нещо, което бихте намерили, гмуркайки се в тоалетната на бара в 3 часа сутринта".

Намереният край бреговете на Нова Зеландия образец е сниман от Керин Паркинсон (Kerryn Parkinson) по време на експедицията NORFANZ през 2003 г. През 2013 г. по тази  снимка в онлайн анкета рибата е обявена за най-грозното същество в света. Рибата-сопол изненадващо смаза конкуренцията и по този начин спечели честта да стане официалният талисман на "Обществото за защита на грозните животни".

Все пак не всичко е такова, каквото изглежда с това много грозно същество. Може би ще бъдете шокирани, но рибата-сопол изглежда съвсем нормално, когато е в естествената си среда в морските дълбини край Южна Австралия, Тасмания и Нова Зеландия. Желатиновата пихтия, която смятаме за тази риба, всъщност са декомпресирани екземпляри, деформирани от декомпресията.

Рибата-сопол (Psychrolutes marcidus) е дълбоководна морска риба, която живее в тъмните дълбини от 600 до 1200 метра под вълните. Те никога не изплуват по-плитко от дълбочина 300 метра, освен ако не са извлечени от някой учен или рибар.

Като дълбоководни създания, те са добре приспособени към живот под високо налягане и малко светлина. Те имат меки кости и желеобразна плът, което им позволява да издържат на налягането, без да се напукат или да се счупят. Те също така нямат плувателен мехур, който използват повечето риби, за да контролират своята плаваемост, тъй като той би се смачкал под изключителното налягане.

Тъй като не разполагат с никаква естествена опорна кострукция, те се подуват и заприличват на пихтия, когато ги извадят на по-ниско налягане на повърхността на океана. В своя дом - в дълбоките води, рибата не е толкова пихтиеста. Всъщност, наистина изглежда обикновено и може да се каже, че е дори красиво. Може да видите как изглежда в естествената ѝ среда на илюстрацията по-долу.

Psychrolutes marcidus - така, както изглежда в естествената си среда в морските дълбини край Южна Австралия, Тасмания и Нова Зеландия. Alan Riverstone McCulloch (1885-1925) - Fisheries: Zoological results of the fishing experiments carried out by FIS "Endeavor" 1909-10 under HC Dannevig. Public Domain


theprofet
Рейтинг : 6947
22.11 2017 в 14:38 2
+ 4
- 0
Трудно е да установя това на първата снимка Цецка Цачева ли е или Делян Пеевски?!?! Не за друго, но не се вижда половия орган...
+ 8
- 0
Приблизително така (като на горната снимка) изглеждам аз всяка сутрин.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.