Ролята на черния въглерод при климатичните промени

Климатека Последна промяна на 26 ноември 2020 в 15:29 5140 0

Кредит Unsplash/Peter Gonzalez

Статията разглежда едно по-малко познато проявление на въглерода – така наречения черен въглерод, и показва какво е неговото участие при измененията в климата.

Това е втората статия, разглеждаща въглерода и неговата роля в климатичните промени, като първата беше свързана със синия въглерод. Черният въглерод e вторият основен причинител на климатични промени след въглеродния диоксид. Освен това той представлява един от компонентите на фините прахови частици (ФПЧ), което го прави опасен и за човешкото здраве.

Черният въглерод представлява специфична комбинация от физични особености и се получава при непълното изгаряне на изкопаеми горива, биомаса, биогорива и други. Тук е важно да се отбележи, че черният въглерод може да бъде както с антропогенен, така и с естествен произход. Отделя се от дизеловите двигатели, печките на дърва, както и от горските пожари. Среща се навсякъде по света и има принос в затоплянето на планетата.

В последно време все повече започва да се анализира неговата роля за климатичните промени. Поради тъмния си цвят, когато попадне върху лед или сняг, той намалява албедото и спомага за по-бързото разтопяване. Освен това може да абсорбирa слънчевата радиация и по този начин спомага за затоплянето на атмосферата. Концентрациите на черния въглерод са най-големи през зимата, защото тогава се горят повече дърва, въглища, а и автомобилният трафик оказва своето влияние. Все пак положителното при него е, че той остава в атмосферата само от няколко дни до седмици за разлика от парников газ, като въглеродния диоксид.

Именно заради по-кратките срокове на съществуването на черния въглерод, учените са на мнението, че много от усилията, насочени към намаляването на концентрациите на въглеродния диоксид трябва да бъдат преразпределени към черния въглерод. Това ще даде много по-бързи резултати, свързани с ограничаването на затоплянето.

Черен въглерод. Източник, автор: Rasbak

Според доклад на Европейската комисия, черният въглерод се нарежда на второ място след въглеродния диоксид, който предизвиква климатични промени. В Европа и Северна Америка най-големите източници на черен въглерод са домакинствата, които използват твърдо гориво, и дизеловите двигатели в транспортния сектор. Поради законодателните промени, които се налагат в Европа, Северна Америка и Китай, концентрациите му в тези райони се очаква да намалеят през следващите години, но да се увеличат в Индия и Африка.

Твърди се, че черният въглерод има 460-1500 пъти по-силен затоплящ ефект на единица маса от въглеродния диоксид, което налага предприемането на бързи мерки за ограничаването му. Ако в световен мащаб се спазват препоръките с ограничаването му, до 2030 г. емисиите му може да бъдат намалени с около 80%. Сред мерките изпъкват заместването на въглищата като твърдо гориво, използване на филтри при превозните средства, работещи с дизелово гориво, забрана за горене на селскостопански и селищни отпадъци на открито и др.

Черният въглерод заема своето важно място в света на климатичните промени и се налага да му обърнем повече внимание с цел ограничаване на вредите от него. Поради голямото му значение за измененията в климата и по-силния му ефект на затопляне от въглеродния диоксид, трябва все по-често усилията да бъдат насочвани към изследването на черния въглерод и смекчаването на неговото въздействие.

Източник: Климатека - Черният въглерод

Авторът Борислав Григоров е главен асистент съм в ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски”. Завършил съм бакалавър „География и биология“ към Биологическия факултет на СУ, магистърската програма „Физическа география и ландшафтна екология“ и докторантура в катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в СУ. Автор и съавтор съм в над 20 научни статии, публикувани в български и международни издания и съм представял доклади в страната и в чужбина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !