08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Русия и САЩ в търсене на изгубения "Марс 6" (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 март 2015 в 19:58 89900
Алексей Конопко представя инициативата. Снимка: vesti.ru

Група блогъри започва необичаен проект. Всички заинтересовани лица са поканени да се присъединят към търсенето на модула на руската станция "Марс 6", като изследват повърхността на Червената планета по снимки, които са им предоставени от специалисти на НАСА. Въпреки нежеланието на правителството.

Общността LiveJournal призовава членовете си да се присъединят към една съвсем реална научна работа - да потърсят модула на междупланетната станция "Марс 6", който се е загубил някъде на Марс преди повече от четиридесет години - на 12 март 1974.

"Марс 6" е автоматична междупланетна станция, която е изстреляна от бившия Съветски съюз през 1973 година. Орбиталната станция "Марс 6" е незнайно къде из астероидния пояс, а спускаемият модул е изчезнал сред червените пясъци на Марс. Модулът е успял да разгърне парашута си и да анализира състава на атмосферата, но по времето, когато е трябвало да се включат спирачните ракетни двигатели и да се откачи парашута, връзката се е загубила. 

Ето така е трябвало да премине кацането, но не е ясно какво се е случило:

Надеждата да се разгадае мистерията идва от американската изследователска станция Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), която предава на Земята снимки на повърхността на Червената планета с висока резолюция (1 пиксел = 26 см). Проблемът е, че има прекалено много пиксели за разглеждане.

Подобен опит вече има - по снимки на американския спътник MRO преди две години по същия начин, с помощта на любители, е открит апарата "Марс-3".

Модулът "Марс-6" всъщност се търси отдавна, но реална перспектива да се намери няма, въпреки машабните усилия - в търсенето са участвали потребителите и на други интернет общности - ЖЖ, Вконтакте, Хабрахабр. "Но и задачата беше сложна - трябва да се прегледа територия, равна на половин Москва и да се намери обект с размерите на бюро" - обяснява Виталий Егоров, блогър и специалист от частна космическа компания.

Въодушевени от успеха с "Марс-3" чрез посредничеството на руски учени, блогърите се обърнали към научния екип на спътника на НАСА MRO и ги помолили за още снимки. Получили положителен отговор.

Но тогава, заради политическото напрежение, през пролетта на 2014 г. на сътрудниците на НАСА било забранено да си сътрудничат с руски учени. Забраната не засегнала съвместната работа на МКС, марсохода Curiosity, спътника LRO, но досега руснаците не са получили нищо официално от научния екип на MRO за "Марс-6".

Но учените не са чиновници и трудно някой може да им забрани да си сътрудничат.

В края на краищата руснаците получили всички снимки на Марс, за които помолили. Нужните им изображения просто били публикувани тихомълком на сайта, който представял резултатите от работата на спътника на НАСА MRO. 

Затова сега е обявен нов етап на търсене на старата съветска марсианска станция. Който желае да се включи, може да посети тази страница, където има поместени указания и линкове към снимките. Тръпката е голяма - повечето от тези снимки ще бъдат обходени от човешки поглед за първи път.

А това е руски телевизионен репортаж за инициативата:


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.