30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Руски гилзи от снаряди са част от детектора CMS на Големия адронен колайдер

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 юни 2016 в 15:31 52890

В последния си туит физикът Матей Бъкли напомня за един много полезен случай на рециклиране, от който се е възползвала науката.

Какъв е случаят - Compact Muon Solenoid (CMS), гигантският детектор на частици на Големия адронен ускорител в ЦЕРН в Женева, има компонент, адронен калориметър, наречен HCAL. Този уред служи за измерване на енергията на адроните, частиците като протони и неутрони, състоящи се от кварки и глуони. И за него се оказва, че са използвани повече от един милион месингови гилзи от снаряди, направени по време на Втората световна война за руски флот. Месингът е сплав от мед (55-70%) и цинк (45-30%). На снимката по-горе може да видите някои от тези гилзи.

Калориметърът на CMS се състои от 17 слоя плътни абсорбиращи плочи, които поемат енергията от кварките и мюоните, отделяни от сблъсъците, обяснява сайтът на детектора CMS.

Тъй като плочите са толкова огромни и тежки, а учените са знаели, че по време на експеримента те ще бъдат под високи нива на стрес. И трябва да си вършат работата поне 15 години, без да се деформират. За материал за плочите е избран месинг на слоеве с дебелина 50 мм.

Но месинг с такова високо качество практически е невъзможно да се намери. А месингът е скъп материал - около два пъти по-скъп от алуминия и 1,5 пъти по-скъп от стоманата. Когато руските инженери обсъждаха въпроса, един си спомня проучване, проведено за свойствата на месинга за военна употреба в артилерията, което е звучало обещаващо.

Монтажът на детектора CMS.

В руските военни складове престояват хиляди гилзи от месинг, които отговарят на всичките строги изисквания - всички са на 50-годишна възраст, направени за военно-морския флот и предназначени да издържат големи вътрешни напрежения и съхранение в океана на борда на кораб от 40-те години. Гилзите може да се разтопят, за да се използват в HCAL.

След като получават неочаквано лесно разрешение от командващия на Руските Военноморски сили, петнадесет военноморски арсенали започват рециклиране на срарядите, повечето разтоварени от бойни кораби в Мурманск, за да започнат новия си научен живот като абсорбиращи плочи в детектора CMS.

Над един милион месингови гилзи от Втората световна война са стопени, след като са освободени от експлозивите, за компоненти на детектора. Но когато дори това количество не е достига до 600 тона месинг, необходими за завършване на плочите, САЩ отпуска допълнително за $ 1 милион мед за месинговата сплав. Един хубав пример за международно сътрудничество и взаимно доверие в името на науката.

Сглобяването на 1296-те месингови парчета, част от калориметъра HCAL.

Произведени са общо 1296 месингови парчета, които са доставени в CERN през 2002 г. а от 2003 г. са инсталирани и тествани в детектора CMS.

Този проект е част от международно споразумение за преобразуване на руската военна промишленост в мирна технология. Рециклирането на запасите от корабни снаряди в материали за фундаментални изследвания е много символично - вместо да се използват, за да унищожават, оръжията могат да помогнат на цялото човечество в стремежа му да опознае света.

Детекторите CMS и ATLAS откриха Хигс бозона през 2012. И в момента основната цел след рестарта е да бъде детектирана първата частица, която от открива вратата за "новата физика", частицата с маса от 750 GeV, за която ви съобщихме в края на миналата година.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.