С какво лекуват Тръмп от COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 05 октомври 2020 в 10:27 7920 0

Президентът Доналд Тръмп поддържа стабилен график на предизборните митинги, които може да са го изложили на SARS-CoV-2. Кредит: White House (Tia Dufour)

Белият дом обяви, че президентът Доналд Тръмп е получил експериментално лечение с антитела, след като тест разкри, че е заразен с SARS-CoV-2. Съобщава се, че има леки симптоми на COVID-19, включително треска и запушване на носа, и е преместен в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд".

По-късно медицинският екип на президента потвърди, че е започнал курс на ремдезивир, антивирусно лекарство, за което се знае, че умерено помага на хоспитализирани пациенти с COVID-19, предава списание Science.

Какво представлява коктейлът с антитела, който получава Тръмп?

Това е комбинация от две антитела, насочени срещу ключов протеин на вируса, който причинява COVID-19, SARS-CoV-2. Те се свързват с протеиновия шип, който помага на вируса да се прикрепи към рецептор на човешките клетки, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2).  Целевата област се нарича свързващ домейн на рецептора.

REGN-COV2 е комбинация от две моноклонални антитела - REGN10933 и REGN10987.

За да разработят REGN-COV2, учените от биотехнологичната компания Regeneron анализират хиляди човешки антитела, произведени от мишките VelocImmune на компанията, които са генетично модифицирани, за да имат човешка имунна система, както и антитела, идентифицирани от хора, които са се възстановили от COVID-19. Двете мощни, неутрализиращи вируса антитела, които образуват REGN-COV2, се свързват с критично важния свързващ домейн на рецептора на протеина на вируса, което намалява способността на вирусите да избегнат лечението, както е описано подробно в Science. 

Има ли данни, показващи, че коктейлът работи и е безопасен?

Предклиничните проучвания показват, че REGN-COV2 намалява количеството на вируса и свързаните с него увреждания в белите дробове както при златни хамстери, така и при маймуни макаци резус, които умишлено са били заразени с SARS-CoV-2.

Regeneron, производителят на коктейла, представи по-рано миналата седмица предварителни данни от текущото си клинично изпитване, включващо 275 пациента, които са имали положителен резултат за SARS-CoV-2, но са били асимптоматични или в най-екстремните случаи са с умерено заболяване - група, която отразява сегашното състояние на Тръмп. Няма сериозни опасения за безопасността. Лечението намалява вирусното натоварване и съкратява времето на симптоматичното заболяване при пациенти, които не са имали антитела срещу SARS-CoV-2 в началото на проучването.

Пациентите, които са били серонегативни или са имали по-високи изходни вирусни нива, също са с облекчени симптоми след третиране с препарата. Сред серонегативните пациенти средното време до облекчаване на симптомите (дефинирано като симптоми, които стават леки или липсват) е 13 дни при плацебо, 8 дни при висока доза (p = 0,22) и 6 дни при ниска доза (p = 0,09). 

Не е ясно дали лечението може да предотврати тежко заболяване, но има намеци, че може. Броят на посещенията на медицински лица е много малък в сравнение с участниците, получили плацебо, като се има предвид, че повечето нехоспитализирани пациенти се възстановяват добре у дома.

Отделно проучване оценява въздействието на лечението върху хоспитализирани пациенти с COVID-19, но Regeneron все още не е съобщил за резултати от това проучване.

Съответстват ли предварителните данни от клиничното изпитване със схемата за лечение на президента?

Не точно. Тръмп получава 8-грамова инфузия на коктейла антитела. Данните на Regeneron показват, че 2,4-грамовата инфузия действа, както и по-високата доза при намаляване на нивата на SARS-CoV-2. Това е добра новина, тъй като моноклоналите са трудни и скъпи за производство, а по-ниска доза означава, че в крайна сметка повече хора могат да я получат.

Защо президентът получи по-високата доза от антителата?

Вероятно от „презастраховка“ на медицинския екип на президента, коментира Джордж Янкопулос (George Yancopoulos), съосновател и главен научен директор на Regeneron. Янкопулос не знае защо лекарите на Тръмп са избрали да използват 8 грама, но казва, че данните на компанията показват, че има "много, много ограничен риск", че антителата ще причинят вреда и при двете дози. По-високата доза може да продължи по-дълго, коментира той, а в някои моменти от проучването на компанията Regeneron вижда „тенденции“, които предполагат, че по-високата доза по-мощно отблъсква вируса.

„Ако трябваше да лекувам един пациент, щях да дам високата доза“, коментира Янкопулос. „От гледна точка на обществото и необходимостта да се лекуват колкото се може повече хора, бих дал по-ниската доза“.

Дали състоянието на Тръмп е съпоставимо с това на пациентите в проучването, върху които вече е използвано лечението?

Проучването на Regeneron установи, че лечението действа само при хора, които не са имали антитела срещу SARS-CoV-2 в началото на проучването. Но също така работи добре и при хора, които имат по-високи нива на вируса. Дали президентът е имал антитела и висок вирусен товар не е оповестено публично.

В меморандума от лекаря на президента се казва, че Тръмп получава „коктейл от поликлонални антитела на Regeneron“. Тези антитела "поликлонални" ли са?

Не. Лечението се състои от две моноклонални антитела - което означава, че всяко е получено чрез създаване на идентични копия или клонове на ген на антитяло в единична В клетка. Коктейлите от поликлонални антитела се отнасят до антитела, получени от смеси от В клетки.

Какъв е регулаторният механизъм, който позволява на президента да получи експерименталните антитела Regeneron?

Антителата обикновено са достъпни само за хора, които участват в клинични изпитвания. Тръмп теоретично би могъл да се включи в продължаващото проучване на лечението, което докладва предварителните данни миналата седмица, но това проучване предписва на случаен принцип антителата на половината участници - другата половина служи като контролна група и получава инфузии на неактивно плацебо. Регламент на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), наречен „разширен достъп“ - технически известен като 21 CFR 312.310 - позволява на лекарите да поискат „състрадателно използване“ на експериментални лечения с „изследваното ново лекарство“, използвано за отделни пациенти или за спешни случаи. „Те са проектирани да се използват при тези редки и специални обстоятелства“, отбелязва Янкопулос. „Не за първи път използваме състрадателно тези моноклонални антитела. Това не е механизъм за широка употреба".

Може ли лечението с моноклонални антитела на Regeneron да стане по-широко достъпно с разрешение от FDA за спешна употреба (EUA - emergency use authorization)?

Да. Както Regeneron, така и фармацевтичната компания Eli Lilly and Company, която същo обяви оптимистични предварителни данни от клинични изпитвания миналия месец за едно моноклонално антитяло срещу SARS-CoV-2, обсъждат възможността за EUA с FDA. Eli Lilly and Company съобщава за признаци, че неговото антитяло намалява нуждата от хоспитализация, но както при Regeneron, твърде малко участници досега са се разболели сериозно, за да стигнат до убедително заключение по този важен въпрос.

Какви са доказателствата за използването на ремдесивир при пациенти с COVID-19?

Ремдесивир е антивирусно лекарство, разработено от Gilead Sciences, първоначално за лечение на вируса на хепатит С. Той не се представи добре срещу този патоген, но е изпробван срещу ебола и други вируси, след като показа известна активност при клетки и лабораторни животни. Лекарството потиска вирусен ензим, използван за репликация на патогена. По-рано тази година то демонстрира умерена клинична полза в проучване с хоспитализирани пациенти с COVID-19, което накара FDA да даде разрешение на Gilead за "спешна употреба на лекарството". Оттогава тази EUA е разширена за употреба при пациенти с леко заболяване, въпреки че ползата от него за тях не е ясна. Лекарството е широко използвано за пациенти с COVID-19, въпреки продължаващия скептицизъм относно клиничните му предимства. Тъй като той и моноклоналните антитела са насочени към различни части на вируса, прилагането им заедно може да има синергичен ефект. Едно клинично проучване на COVID-19 вече тества например ремдесивир и антителата на Lilly.

Какви други лечения за COVID-19 получава президентът?

В изявлението, публикувано от лекаря на президента, се казва, че в допълнение към антителата, Тръмп "приема цинк, витамин D, фамотидин, мелатонин и всеки ден аспирин". Тази формулировка оставя неяснота дали той е приемал тези вещества преди диагностицираната инфекция. Забележително е, че изявлението не посочва дали Тръмп е приемал или приема хидроксихлорохин, спорно антималарийното лекарство, което той рекламираше като лечение на COVID-19

Предполага се, че фамотидинът е средство за лечение на COVID-19, но също така е популярно средство срещу киселини, продавано широко под името Pepcid. Клинично изпитване, което го тества при хоспитализирани пациенти с COVID-19 в Ню Йорк, не успя да привлече достатъчно пациенти, за да оцени правилно неговото въздействие. Институтите за медицински изследвания на Файнщайн, които инициират това проучване, публикуваха изявление, позовавайки се на доказателства, че е полезно за COVID-19, но също така заявяват: „Тепърва трябва да докажем ефикасността на [famotidine].“ Институтът отбелязва, че „очаква с нетърпение“ одобрението от FDA на изпитване, което ще оцени дали фамотидинът може да помогне на нехоспитализирани.

Лекарят на президента Шон Конли (Sean Conley) н не можа да отговори на въпроса на журналистите колко дълго ще продължи лечението, само отбеляза: "Трудно е да се каже."

"Препоръчах президентът да бъде откаран в болница "Уолтър Рийд" (Национален военномедицински център на САЩ) като предпазна мярка. Там той ще е наблюдаван с помощта на най-модерното оборудване и може да му окаже всякаква помощ, от която се нуждае", уточнява Конли.

Източници:

Here's what is known about Trump’s COVID-19 treatment, Science magazine

REGENERON'S REGN-COV2 ANTIBODY COCKTAIL REDUCED VIRAL LEVELS AND IMPROVED SYMPTOMS IN NON-HOSPITALIZED COVID-19 PATIENTS, REGENERON

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !