03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

С помощта на Wi-Fi сигнал може да се шпионира в затворени помещения

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 май 2017 в 05:11 43560
Снимка: P. M. Holl and F. Reinhard, Physical Review Letters

Физици успяха да запишат холограма с помощта на радиовълни от Wi-Fi-рутер. Потенциално тази технология може да се приложи за шпионски цели - да се разбере какво се случва в затворени помещения.

Статията е приета за публикуване в списание Physical Review Letters, а препринт е достъпен в сайта arXiv.org.

Обикновената камера записва плоско изображение, състоящо се от области с различна интензивност на падащата светлина. За създаването на холограмата са необходими два лазерни лъча - опорен, който без промени пада от източника върху екрана и отразен от обекта. В резултат се образува интерференчна картина, която отчита разликата във фазите на двата лъча. Полученото двумерно изображение изглежда хаотично, но ако се освети със сноп светлина с характеристики на вълната като на опорния лъч, то ще се получи триизмерен образ на заснетия обект.

В новата работа, вместо лазер физиците решават да използват радиоизлъчването на Wi-Fi-рутер, и записът на изображението с помощта на антена се възстановява на компютър. Те поставят алуминиев кръст (обектът) с приблизителни размери от един метър, зад него на разстояние от 90 см - рутер, пред кръста на разстояние от 1,4 метра - стандартна приемаща антена, която движат в различни посоки, създавайки виртуален екран. Вместо да разделят изходния сигнал, те използват втори приемник, получаващ сигнал директно от рутера. Заслужава да се отбележи, че учените не използват информацията, кодирана в сигнала, но само свойствата на вълните на радиоизлъчването.

За всяка точка от екрана физиците сравняват сигнала от сканиращата и опорната антена. За възстановяване на изображението използват компютърни алгоритми, позволяващи да се проследят радиовълните обратно - от екрана до източника. Ако се зададе желаното разстояние, силуетът на кръста ясно личи. Но учените предупреждават, че в по-реални условия работата на такова устройство ще бъде сериозно затруднена - в стените може да има метални части, които са източници на отразени вълни, които сериозно ще развалят интерференчната картина.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.