Съкращаването на заразния период на COVID-19 може да предотврати милиони случаи

Ваня Милева Последна промяна на 08 януари 2021 в 08:26 3413 0

Резултатите от изчислителния симулационен модел на PHICOR показват, че намаляването в заразителния период на COVID-19 може да предотврати хиляди хоспитализации и милиони случаи и да спести милиарди долари. Кредит: Sarah Rebbert/PHICOR, 2020 (CC-BY)

Нов изчислителен анализ показва, че ваксина или лекарство, което може да съкрати инфекциозния период на COVID-19, може потенциално да предотврати милиони случаи и да спести милиарди долари.

Проучването е публикувано в списанието с отворен достъп PLOS Computational Biology.

Въпреки че голяма част от енергията на публичния диалог около ваксините и лекарствата срещу COVID-19 се фокусира върху предотвратяването или излекуването на инфекцията, ваксините и лекарствата, бъдещи и вече одобрени, могат да имат и по-фини ефекти. Тези, които не могат непременно да предотвратят или излекуват, все пак могат да намалят колко дълго продължава периодът, през който един човек е заразен.

За да изясни потенциалния ефект на съкращаването на инфекциозния период, Брус Лий (Bruce Lee) и колегите му от PHICOR създават изчислителен модел, който симулира разпространението на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Те използват модела, за да проучат как ваксина или лекарство, което може да намали заразния период, може да облекчи клиничното и икономическото въздействие на болестта.

Симулациите показват, че намаляването на заразния период с половин ден може да предотврати до 1,4 милиона случая и над 99 000 хоспитализации, спестявайки 209,5 милиарда щатски долара от преки медицински и косвени разходи - дори ако само една четвърт от хората със симптоми са били лекувани - и включвайки консервативни оценки колко заразен е вирусът. При същите обстоятелства съкращаването на заразния период с 3,5 дни може да предотврати до 7,4 милиона случая. Разширяването на такова лечение до 75 процента от всички заразени може да предотврати 29,7 милиона случая и да спести 856 милиарда долара.

Тези констатации могат да помогнат за насочване на научните изследвания и инвестициите в разработването на ваксини или лекарства, които намаляват инфекциозния период на SARS-CoV-2. Те могат също така да помогнат на правителствените агенции да планират разпространението на такива продукти и да предоставят информация за разходите, която да насочва политиките за възстановяване на разходите за трети страни.

„Може да има тенденция да се пренебрегват ваксините и други лечения, които не предотвратяват напълно инфекцията с COVID-19 или лекуват болестта“, коментира Лий. "Но това проучване показа, че дори относително малки промени в продължителността на заразността на хората могат значително да повлияят на предаването и разпространението на вируса и по този начин да спестят милиарди долари и да предотвратят милиони нови случаи."

„Това проучване показва, че усилията за разработване на ваксини и лекарства за COVID-19 трябва да се съсредоточат върху въздействието, за да помогнат реално да се ограничи разпространението на пандемията на COVID-19, а не само върху ползите за един пациент“, отбелязва Джеймс Маккинел (James McKinnell) съавтор на проучването. "Широко разпространеното лечение, в комбинация с други усилия за превенция, може да се окаже повратната точка."

Проучването е ръководено от Брус Лий (Bruce Lee) заедно с колеги от екипа за обществена здравна информатика, изчислителни и оперативни изследвания (PHICOR) към Висшата школа по обществено здраве и здравна политика CUNY и Изследователски институт Лундквист в Медицински център Харбър, Калифорнийски университет, Лос Анджелис.

Справка: Lee BY, Bartsch SM, Ferguson MC, Wedlock PT, O'Shea KJ, Siegmund SS, et al. (2020) The value of decreasing the duration of the infectious period of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection. PLoS Comput Biol 16(12): e1008470.
doi.org/10.1371/journal.pcbi.1008470

Източник: Cutting COVID-19 infectious period could prevent millions of cases,  Public Library of Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !