Съмнения и въпроси за ваксината на Pfizer

Ваня Милева Последна промяна на 10 ноември 2020 в 08:05 6804 0

Кредит Unsplash

В понеделник Pfizer отбеляза крайъгълен камък в борбата срещу пандемията на коронавируса, обявявайки, че експерименталната му ваксина е много ефективна за предотвратяване на COVID-19 в проучване с 43 538 души.

Производителят заявява, че с две дози ваксината е била над 90 процента ефективна за предотвратяване на COVID-19 въз основа на 94 случая на заболяването, наблюдавани в мащабното проучване.

Новината е добра, но има предупреждения и въпроси без отговор от Pfizer и неговия германски партньор BioNTech.

Уилям Хейзълтайн (William Haseltine), дългогодишен експерт по инфекциозни болести, заяви пред Business Insider, че иска да види основните данни в подкрепа на твърдението за ефикасност.

Преди това Хейзълтайн е критикувал и други участници в надпреварата за коронавирусна ваксина, а именно Moderna, за популяризиране на резултати от проучването в масмедиите, преди да публикува подробни данни. Хейзълтайн заяви, че в прессъобщението на Pfizer в понеделник също липсват данни.

Анализът се основава на 94 случая на COVID-19 сред участниците в проучването, но Pfizer не споделя точна разбивка на броя на болните, получили ваксината на Pfizer, спрямо плацебо групата. Прессъобщението не посочва също и колко от случаите са били тежки или леки или дали различните възрастови групи са имали различни нива на защита.

Pfizer твърди, че няма сериозни опасения за безопасността, но не предостави никакви подробности относно профила на безопасност, като честотата и тежестта на типичните странични ефекти. Изпълнителният директор Алберт Бурла казва в изявление, че компанията ще сподели допълнителни данни за ефикасността и безопасността "през ​​следващите седмици".

"Това е наука по публични заявления", коментира Хейзълтайн.

Хейзълтайн е бивш професор по медицина в Харвард, който основава два изследователски центъра, фокусирани върху ХИВ/СПИН и рак. Експертът по вирусология и инфекциозни болести вече е председател и президент на Access Health International, мозъчен тръст с нестопанска цел. Той също така основава и ръководи няколко биотехнологични компании, включително Human Genome Sciences.

По време на пандемията той препоръчва САЩ да приемат експанзивна стратегия за тестване, като преди това отбелязва, че реакцията на САЩ е прекалено зависима от ваксината.

"Много добре ни идва новината, че ваксината има измерим ефект", коментира Хейзълтайн и добавя, че има нужда от още много информация за ваксината на Pfizer. "Има много, много нерешени въпроси, които остават без отговор".

Не знаем дали ваксината на Pfizer предотвратява инфекцията, увеличавайки възможността за асимптоматични носители

Повечето въпроси са свързани с ограниченията на изследването. Проучването е предназначено да види дали има по-малко случаи на симптоматично прекарване на COVID-19 при хора, получили ваксината, в сравнение с тези, получили плацебо.

Той извежда един ключов въпрос: Предотвратява ли тази ваксина инфекцията, както и болестта?

Тестовете на Pfizer и продължаващите проучвания на други водещи разработчици на ваксини срещу коронавирус не тестват редовно доброволците за асимптоматично заразяване. Това може да означава, че ваксинираните хора все пак могат да станат асимптоматични носители и несъзнателно да разпространяват вируса на други.

"Това е основен момент, който не мисля, че повечето хора оценяват", коментира Хейзълтайн. "Това не означава край на епидемията".

Хейзълтайн също повдигна въпроса дали ваксината намалява сериозните тежките състояния на заболяването и в крайна сметка влияе върху броя на хоспитализациите и смъртните случаи.

Отново констатациите на изследването са ограничени, защото не се прави разлика между леко болен пациент с COVID-19 - с лека температура и кашлица в продължение на няколко дни - и критично болен.

И накрая, в прессъобщението на Pfizer не се споменава дали ваксината е толкова ефективна в различни подгрупи, като например възрастни хора, които често са поразени по-тежко от вируса.

Източник: Infectious-Disease Expert Urges For Caution Over Pfizer's Vaccine, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !