28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Само мисълта за светло или тъмно кара зениците да се стесняват и разширяват

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 октомври 2019 в 14:55 51570
За какво си мислите? Снимка: Wikimedia Commons

Очите ни отново потвърдиха репутацията си на „огледало на душата“. Ширината на зениците ни се контролира от малък кръгъл мускул - при ярка светлина той се свива, намалявайки количеството светлина, постъпваща в ретината. Друг мускул, дилататорът, е отговорен за разширяването на зеницата при слаба светлина. Промяната на диаметъра на зеницата е неволна реакция, но тя може да бъде предизвикана не само от реални промени в яркостта, но и само от мисълта за тях.

Това е описано в статия, публикувана в PNAS.

Нахид Зокаи (Nahid Zokaei) и нейните колеги от Оксфордския университет провеждат експерименти с 22 здрави доброволци от двата пола. В продължение на две секунди им се показват ярки или тъмни фигури, като едновременно се пуска определен звук. После звукът се повтаря като и на участниците им е предложено да си представят фигурата само мислено. Изненадващо зениците на участниците в експеримента се стесняват или разширяват в зависимост от звука, който чуват, и фигурата, с която е свързан.

Подобно проучване е извършено от холандски психолози, водени от Себастиян Матьот (Sebastiaan Mathôt). В статия, представена в библиотеката за препринти bioRxiv, те свързват тази реакция с краткосрочната памет. Учените смятат тази способност за една от многото малки полезни адаптации на окото. Това ни позволява да подготвим своето зрение за промяната в осветлението, преди да се случи, и да намалим продължителността на временната „слепота“, когато излизаме от тъмнина на ярка светлина - или обратното.

Източник: Just thinking about bright objects changes the size of your pupils, newscientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.