Сърце, напечатано с 3D принтер, спаси живота на 9-месечно момиче

Наука OFFNews Последна промяна на 22 март 2016 в 13:50 9772 0

Екип от китайски хирурзи успешно извърши сложна сърдечна операция на 9-месечно момиче, използвайки 3D принтирано сърце, съобщава изданието Futurism.

Детето е страдало от вроден сърдечен дефект, наречен aнормалнa белодробна венозна връзка (Total Pulmonary Venous Anomalous Drainage). При това състояние, онагледено с илюстрацията отдолу, белодробната артерия е неточно разположена.

Екипът е използвал копие на сърце, изработено с помощта на 3D принтер. Моделът е използван за планиране на операцията и този ход бележи първият случай, в който 3D-принтирано сърце бива използвано за планиране на жизненоважна операция в Китай.

"Чрез модела ние можахме да разберем точно къде и как трябва да режем, колко голям трябва да бъде разрезът. С такъв задълбочен план изразодихме само половината от времето, което очаквахме, за да извършим операцията", казва хирургът д-р Зханг Ксуегин (Zhang Xueqin).

Детето вече е преместено в общото крило за възстановяване и очакванията са то да се възстанови напълно, без странични ефекти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !