05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създаден е здрав синтетичен емайл, подобен на естественото покритие на зъбите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2022 в 00:01 31460
Изображения с трансмисионен електронен микроскоп на напречната посока на естествен емайл и изкуствен емайл (ATE). От A до C - Изображения за естествен зъбен емайл. От D до F - Изображения на ATE. Вижда се, че нанопроводниците са подравнени и AIP слоят присъства между нанопроводниците както в естествения зъбен емайл, така и в ATE. Кредит: DOI: 10.1126/science.abj3343

Екип изследователи от Китай и Мичиганския институт по транслационни нанотехнологии са разработили синтетичен емайл със свойства, подобни на естествения зъбен емайл.

В статията си, публикувана в списание Science, групата описва своя емайл и твърди, че при тестовете се е справил дори по-добре в сравнение с естествения емайл.

Хората се опитват да предотвратят кариеса в продължение на хиляди години, много преди да се появи денталната медицина. И въпреки че е постигнат голям напредък, една основна област изостава – средство за подмяна на емайла, когато той е повреден или започне да се износва. Сега изследователите са създали аналог на емайла, който предполагат, че някой ден може да се използва за запълване на емайла на човешките зъби.

Предишни изследвания са показали, че причината човешкият емайл да е толкова здрав и същевременно леко еластичен е, че се състои от малки пръчици от калций, които са опаковани плътно заедно като моливи в кутия. В новата разработка изследователите се опитват да имитират зъбния емайл възможно най-добре, като произвеждат материал, използвайки покрити с хидроксиапатитни нанопроводници в аморфна междугрануларна фаза (AIP - amorphous intergranular phase), които са подравнени успоредно с помощта на техника на замразяване, включваща прилагане на поливинил алкохол.

Изследователите прилагат емайла към различни форми, включително човешки зъби, и след това тестват колко добре се представя. Те откриват, че има висока степен на твърдост, здравина и също така е леко еластичен. Те също така откриват, че в повечето от техните тестове синтетичният емайл превъзхожда естествения емайл.

Изследователите планират да продължат да тестват своя материал, за да се уверят, че ще издържи в сурови среди като тези в човешката уста. Те също така ще трябва да покажат, че е безопасен за употреба при хора и че може да се произвежда масово.

Те отбелязват, че ако техният емайл премине всички подобни тестове, той може да се използва не само в стоматологията - те предполагат, че може да се използва за покриване на пейсмейкъри, например, или за укрепване на кости, които са били повредени или износени заради употреба или болест.

Справка:  Hewei Zhao et al, Multiscale engineered artificial tooth enamel, Science (2022). DOI: 10.1126/science.abj3343

Източник: Researchers create strong synthetic enamel similar to natural tooth covering
Bob Yirka, Science X Network, Phys.org


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.