28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създадоха ГМО ларви на муха за лечение на язви

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 март 2016 в 14:58 82261
Зелена муха месарка (Lucilia sericata). Снимка: Flickr

Американски и новазеландски учени са създали генномодифицирани ларви на мухи, които произвеждат човешки растежен фактор за лечение на хронични язви на меките тъкани.

Резултатите от тяхната работа са публикувани в списание BMC Biotechnology.

Използването на стерилни ларви на муха е ефективен метод за лечение на хронични незарастващи язви по краката (с диабет и повече от 20 заболявания), одобрен за употреба в САЩ, Великобритания и няколко други страни.

В основата на тази терапия е фактът, че личинките се хранят само с мъртва тъкан, без да засягат живата, така че те почистват раната и възпрепятстват нейната инфекция, подпомагайки по този начин излекуването. Но липсата на приток на кръв в резултат на разрушаването на капилярите - непосредствената причина за раните - прави процесът на лечение дълъг и води до образуването на големи дефекти в меките тъкани.

Учени от Университета на Северна Каролина създадоха два вида трансгенни ларви на зелена муха месарка (Lucilia sericata), произвеждащи човешки тромбоцитен растежен фактор ВВ (PDGF-BB), който стимулира пролиферацията (нарастване на тъканите на организма посредством размножаване на клетките чрез делене) и клетъчното оцеляване. В единия вид модифицирани ларви експресията (производството) на PDGF-BB се активира от топлина, а в другия - от тетрациклин.

Авторите посочват, че разработената от тях терапевтична система може да се използва за ефективна и не изискваща допълнителни разходи доставка в язвите на меките тъкани на различни растежни фактори и антимикробни пептиди при терапията с ларви.Рейтинг :
25.03 2016 в 08:22 1
+ 2
- 0
Създадоха кръстоска на диня с муха. Режеш динята и семките излетяват на момента.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.