05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сеизмолози: Нова Зеландия е в голяма беда

Сеизмолозите отбелязват, че жителите на страната ще имат само седем минути, за да напуснат домовете си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 ноември 2017 в 00:43 106121
Последиците от голямото земетресение Каикоура. Най-засегната площ от земетресение в зоната на субдукция ще бъде много по-голяма, заяви Урсула Кокран, учен от геоложкия институт GNS. Снимка: BRIDGETTE SLADE

Геолози и сеизмични специалисти смятат, че в близко бъдеще Нова Зеландия може да се изправи пред опустошително земетресение с магнитуд над 9.0.

Нова Зеландия бе във водещите заглавия точно преди година, след като земетресение с магнитуд 7.8 разтърси както Северния, така и Южния остров. За щастие, този мощен трус взе само две жертви, но геолозите сега предупреждават, че плочите се наместват за следващата катастрофа, разказва Робин Андрюс (Robin Andrews) в IFLScience.

Геолози твърдят, че тези земетресения ще бледнеят пред това, което предстои. "Хората не трябва да си мислят, че земетресението Каикоура е най-голямото", заяви д-р Урсула Кокран (Ursula Cochran), учен от геоложкия институт GNS в Нова Зеландия на среща на учените в Бленхайм по-рано този месец, съобщи Stuff.co.nz.

Линията от Гизбърн на север до горната част на Южния остров е най-южната част на зоната на субдукция Кермадек-Тонга, която според геолозите, може да генерира земетресение с магнитуд до 9,0 - и може би дори още по-опустошително цунами.

Зоната на субдукция Кермадек-Тонга. Wikimedia Commons

Нова Зеландия е част от "огнения пръстен". В рамките на Тихоокеанския огнен пръстен няколко тектонични плочи се разделят и се сблъскват. 

В така наречените зони на субдукция ръбът на едната плоча се подпъхва под другата плоча като едновременно я избутва, за да потъне в земната мантия.

В света най-мощните земетресения винаги се случват по зоните на субдукция. Земетресението и цунамито Тохоку от 2011 г. в Япония бе опустошителен пример за това.

Зоната Хикуранги е разширение на зоната на субдукция Кермадек-Тонга на юг по източното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия и е в подобна ситуация. Тук океанската плоча Хикуранги потъва под континенталната кора на Индо-австралийската плоча.

Линията от ляво на платото Хикуранги е проблемната зоната на субдукция. Alexrk / Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

Между тези колосални парчета от кора се натрупва напрежение и от време на време се освобождава със земетресения с различна интензивност. Земетресението Каикоура с магнитуд 7.8 през ноември 2016 г. се случи по протежение на южната част на зоната на субдукция Хикуранги.

Геолозите смятат, че тази част от мрежата разломи вече е активна. Преди повечето считаха, че южният й край е доста здраво зацепен, но трусът промени всичко това. Той се движи, а това създава напрежение.

Когато се разкъса, това може да доведе до мощно, потенциално мегаземетресение с рекордна сила. Географското положение на зоната предполага, че има потенциал да генерира мощно и опустошително цунами, за което ще са нужни само седем минути, за да стигне до Северния остров и малко по-дълго, за да удари северната част на Южния остров.

 Географското положение на зоната предполага, че има потенциал да генерира мощно и опустошително цунами, за което ще са нужни само седем минути, за да стигне до Северния остров и малко по-дълго, за да удари северната част на Южния остров. ALISTAIR HUGHES/STUFF

Последиците от голямото земетресение Каикоура. Най-засегната площ от земетресение в зоната на субдукция ще бъде много по-голяма, заяви Урсула Кокран, учен от геоложкия институт GNS.

Земетресението Каикоура през 2016 бе измерено с магнитуд 7.8. Това може да не звучи много по-малко от 9.0, но земетресенията се измерват по логаритмична скала - и всяка единица нагоре в скалата е равна на 32 пъти повече освободена енергия. Така че ако земетресението Каикоура с 7.8М освобождава 177 пъти повече енергия, отколкото земетресението 2011 г. в Крайстчърч (6.3М), а мегасеметресение с магнитуд 9.0 ще бъде 11000 пъти по-мощно.

В момента никой не може да каже кога ще се случи това събитие, нито дали цялото напрежение ще се освободи  наведнъж - но със сигурност ще е нещо, за което властите трябва да са наясно.

"Не се страхувайте, бъдете готови", заяви Кокран пред New Zealand Herald.


kokoten
Рейтинг : 7440
02.12 2017 в 13:36 1
+ 0
- 0
...добре е,че там няма много хора...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.