Серана, "столицата на ваксините" в Бразилия, вече планира партита, прегръдки и танци

Малък град в Бразилия разкри колко бързо ваксините могат да ограничат COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 06 май 2021 в 00:07 4314 0

Доброволците чакат да получат ваксина CoronaVac пред Държавното училище Jardim das Rosas, едно от местата за ваксинация на Projeto S. Кредит: Divulgação/Instituto Butantan

В град Серана, Бразилия, е проведен експеримент "на живо". 97,7% от пълнолетното му население е имунизирано срещу коронавируса.

По този начин градът се превърна в остров на надеждата за по-добри дни, в страна, която се дави в здравна криза.

Живописното място, заобиколено от полета със захарна тръстика, е сгушено в югоизточната част на една от страните, пострадали най-силно от COVID-19. До края на март ежедневните смъртни случаи в Бразилия нарастват до 3000 средно на ден, което е най-високото ниво в пандемията, отнела там над 405 000 човешки живота - най-много жертви от която и да е държава в света след САЩ. И тъй като процесът на ваксинация върви бавно в страната, само около 15% от населението са получили поне една доза.

Освен в Серана. Там почти всички възрастни са ваксинирани. Това, което се случва по-нататък в този град, може да даде представа какво може да бъде бъдещето на пандемията - не само в Бразилия, но и по целия свят, ако броят на ваксинациите се увеличи.

Масовата ваксинация е експеримент, наречен Projeto S, който има за цел да измери реалната ефективност на китайската ваксина CoronaVac, включително колко добре предпазва от коронавирусни варианти. Един от вариантите, P.1, се появи за първи път в бразилска Амазония и сега е широко разпространен в цяла Бразилия, той показва признаци, че е по-заразен и способен да избегне антителата, обучени да разпознават коронавируса чпрез преболедуване или ваксина.

Сред въпросите, на които проучването може да помогне да се отговори, е „дали ваксинираните защитават неваксинираните, колко дълго трае имунитетът им и какви варианти циркулират“, разказва Маркос Борхес (Marcos Borges), координатор на проекта и директор на държавната болница Серана.

„Най-накрая ще можем да наблюдаваме как реагират голям брой хора на ваксината в реални условия.“

Projeto S може да е най-добрият начин да се разбере ефективността на ваксинацията срещу COVID-19 в краткосрочен и среден план, отбелязва Етел Масиел (Ethel Maciel), епидемиолог от Федералния университет на Еспирито Санто.

„Това е особено важно, защото не знаем кога ще ваксинираме по-голямата част от бразилците“, обяснява Масиел, който не участва в инициативата.

Въздушна снимка на Серана, град с 45 600 души в северната част на щата Сао Пауло, където изследователите провеждат Projeto S.
Кредит: Reprodução/EPTV

Експериментът Projeto S 

Серана има перфектните условия за експеримента Projeto S. Сравнително малък е, с 45 600 жители, с около 30 000 възрастни. Той се намира в близост до важен изследователски медицински център, кампуса на Университета в Сао Пауло. И в общността определено циркулира вируса на COVID-19. Изследване от юли 2020 г. „показа, че 5% от населението носи активния вирус - това е един човек на 20, много висок процент“, разказва Борхес.

Жителите на града обаче с нетърпение очакват да бъдат ваксинирани. Когато проектът стартира през февруари, екипът на Instituto Butantan, изследователски институт и производител на ваксини със седалище в Сао Пауло, който спонсорира проекта, си поставя за цел да ваксинира поне 80% от жителите на града на възраст над 18 години.

„Взехме предвид, че Бразилия има стара традиция на добро отношение към ваксинацията, така че знаехме, че тези 80% са постижима цел“, коментира Борхес.

Към 11 април 27 722 възрастни доброволци получават първата си доза и почти всички, 27 160 - втората до края на същия месец, което означава, че 95,7% от възрастните на Серана са били напълно ваксинирани. Този успех дойде дори когато бразилският президент Болсонаро на няколко пъти публично се противопоставя на закупуването на ваксина от Китай - в частност CoronaVac.

„Бразилският народ НЯМА ДА БЪДЕ НИЧИЕ МОРСКО СВИНЧЕ“, написа Болсонаро на своите страници във Facebook и Twitter, добавяйки, че не могат да се харчат милиарди за лекарства, които все още се тестват. „Моето решение е да не купуваме гореспоменатата ваксина.

Ваксината е разработена от базираната в Китай Sinovac Biotech. Тя използва инактивирана или „убита“ версия на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, която не може да причини заболяване, но може да обучи имунната система на организма да разпознава коронавируса, за да може да се бори при среща с истинския патоген.

В клинично изпитване фаза III с 12 600 здравни работници в Сао Пауло CoronaVac е имал ефикасност от около 50% две седмици след втората доза, съобщават изследователите в предварително проучване, публикувано на 15 април на medRxiv.org. 50% ефикасност е прагът, който Американската администрация по храните и лекарствата определя като базова граница за разглеждане на разрешение за спешна употреба на ваксините COVID-19 в Съединените щати.

Доброволците преминават през скрининг процес, преди да се запишат в Projeto S. Кредит: Divulgação/Instituto Butantan

Подобно на ваксините на Pfizer и Moderna, CoronaVac предлага добра защита срещу смърти случаи и сериозни форми на COVID-19; от 9 здравни работници, хоспитализирани с COVID-19, шестима са били неваксинирани, единият е получил еднократна доза CoronaVac, а двама са получили и двете дози. Един човек - неваксиниран здравен работник - е починал.

Данни от реалния свят

Клиничното изпитване е едно нещо. Реалният свят е друг. Например наличието на имунизирани съседи може да изгради ключова разлика в това колко ефективна е ваксината всъщност.

„Каква е разликата между ваксината, която има 95 % индивидуална ефективност, и тази, която има около 50 %? Трябва да се ваксинират 80 или 85% от хората с първата, за да се контролира болестта и трябва да се ваксинират всички с втората, за да се получи същия резултат“, обяснява Ернесто Маркис (Ernesto Marques), вирусолог от Университета в Питсбърг.

Тъй като в Серана повечето възрастни са ваксинирани, Маркис смята, че резултатите ще покажат колективна защита - или ефективност - с CoronaVac, дори ако индивидуалната защита изглежда сравнително ниска. Това е важно не само за Бразилия, „но и за всички страни, използващи ваксината като Индонезия и Турция. Резултатите в Серана ще тежат изключително много в политиките за ваксиниране срещу COVID-19, където и да се използва CoronaVac“, отбелязва Маркис. В други страни се правят опити за подобно нещо с други ваксини.

Резултатите могат да покажат дали въздействието на масовата ваксинация в Серана ще повлияе и извън границите на града.

„Около 15 000 от 45 000 жители на Серана пътуват на големи разстояния, за да работят, така че ще видим как ще се развие всичко с изключително мобилно население“, отбелязва Борхес.

Projeto S показа някои важни ранни резултати.

Местните медии съобщават, че броят на ежедневните инфекции, свързани с COVID, е намалял от 28 на 20 март на 7 месец по-късно. Делът на тежките случаи е спаднал от пика от 70% през март на 10% в началото на април.


Доброволец получава втора доза от CoronaVac в общинското училище Jardim Dom Pedro I в Серана. Кредит: Divulgação/Instituto Butantan

По време на ваксинацията по проекта от средата на февруари до средата на април, са починали от COVID-19 шест имунизирани, от тях петима са получили само една доза, а 6-ият човек е показал симптоми малко след получаване на втората доза, което кара изследователите да смятат, че пациентът вече е бил заразен по време на втората доза. Сред неваксинираните е имало 14 смъртни случая.

Към 3 май има само един жител на Серана в лазарета на болницата „Санта Каза“ и девет пациенти в отделението за интензивно лечение според здравния секретариат на Серана.

Медицинската сестра Гленда де Мораес, която е работила в продължение на две десетилетия в Серана и участва в координацията на Projeto S, разказва, че положителните резултати от тестовете също са спаднали „до по-малко от 20 процента [на ден], много по-малко от 30 до 40 процента от позитивните, които сме имали преди".

Според местния здравен секретариат потвърдените случаи достигат своя връх през януари 2021 г., когато 706 жители на града са заразени с COVID-19. След това инфекциите намаляват през февруари и март (съответно 484 и 692 случая) и претърпяват рязък спад през април с 235 потвърдени случая.

Всичко това очевидно е „ефект от ваксинацията“, смята Масиел. Но Борхес е по-предпазлив при свързването на всички тези промени с масовата имунизация.

„Все още проучваме и когато имаме резултати, ще можем да потвърдим със сигурност дали тези събития са свързани“.

Projeto S ще продължи да следи жителите в продължение на една година. Въпросите, на които може да отговори проследяването - например колко дълго ваксината осигурява защита - са от решаващо значение за бразилците и останалия свят за изхода от пандемията.

Миналата седмица Министерството на здравеопазването на Бразилия обяви, че ще подкрепи изследвания в друг град в Сао Пауло. В Ботукату също ще има масова ваксинация с ваксината на AstraZeneca и програма за генетично секвениране за оценка на ефективността на имунизиращия агент срещу новите варианти на коронавируса.

А в Серана 34-годишната учителка Марилайде Невес дос Сантос споделя пред El Pais, че все още не се чувства в безопасност да се върне в училище, за да води уроци очи в очи през май, но се надява, че резултатите от изследванията ще донесат спокойствие. „Тук в града бяхме много притеснени, защото цяла Бразилия очаква тази ваксина, нали? За нас това е голяма привилегия”.

Сега тя мечтае за деня, в който ще може отново да танцува форо. „Мисля, че от края на май ще започнем да се връщаме към нормалното. Първото нещо, което искам да направя, е да танцувам. Липсват ни партитата”.


Данните са към днешния ден от worldometers.info и github.com

Справка: E. Faria et al. Performance of vaccination with CoronaVac in a cohort of healthcare workers (HCW) - preliminary report. medRXiv.org, April 15, 2021. doi: 10.1101/2021

Източник:

How a small city in Brazil may reveal how fast vaccines can curb COVID-19, Science news

Bolsonaro Slams Chinese Vaccine His Government Agreed to Buy, Bloomberg

Serrana, ‘capital da vacina’ do Brasil, já faz planos para retomar festas, abraços e negócios

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !