Сглобени са последните снимки от Cassini на спътника на Сатурн Хиперион

Наука OFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 19:46 4156 0

Кредит НАСА

Тази неделя, 31 май, 2015, космическият кораб Cassini извършва последното си сближаване до Хиперион, спътник на Сатурн. Около 5:36 UTC (8:36 българско време), сондата прелетя над повърхността на Хиперион на височина от 34 хиляди километра.

Това сближаване е най-голямото в историята на космическия кораб, който успя да направи невероятни снимки.

Снимката, показана по-горе е сглобена от изображения, получени при дължини на вълните от видимия диапазон. Приложени са някои филтри за да се повиши леко контраста на образа. Това изображение показва как един астронавт би видял Хиперион.

Хиперион е най-големият спътник на Сатурн с неправилна форма с размер 410х262х220 км. Астрономите смятат, че Хиперион представлява вероятно останки от по-голяма луна, която се е разпаднала в далечното минало.

Поради своята порьозност и ниска плътност (наполовина плътността на водата),когато падат други космически тела на повърхността, на практика не се изхвърля материал от повърхността по време на удара. 

Открит през 1848 г., Хиперион се намира от Сатурн на разстояние четири пъти по-далече от нашата Луна от Земята. Периодът му на въртене е 21 дена.

След 31 май Cassini ще лети към ледената Диона като най-близо до нея ще бъде на 16 юни. Космическият апарат ще премине на разстояние от 516 км. Това ще бъде и последното сближаване на Cassini с луна на Сатурн. През октомври, Cassini ще направи две приближения с геоложки активния Енцелад и ще се опитва да изследва ледените му фонтани на Южния полюс. На втория проход, той ще бъде само на 48 км.


В края на 2015 г. космическият кораб ще се отдалечи от екваториалната равнина на Сатурн, където са повечето от спътниците му. Тогава ще започне последната фаза на мисията на Cassini.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !