27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ще чуем повече за работата в CERN от двама български учени

Skeptics in the Pub в Европейската нощ на учените ще се фокусира върху тъмната Вселена

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 септември 2017 в 13:08 24550

На 29 септември ще се състои ежегодната Европейска нощ на учените – събитие, което цели да срещне науката с всеки любопитен да научи повече. Skeptics in the Pub ще е част от програмата в София, на 29 септември от 20:00 часа в Gramophone Club.

Темата ще се фокусира върху съставните части на нашата Вселена и инструментите за тяхното измерване. Ще научим повече директно от специалистите на CERN: Венелин Кожухаров, един от създателите на експеримента PADME, и Румяна Хаджийска, която работи по проекта CMS.

Опознаването на света около нас неминуемо минава през въпросите какви са изграждащите го обекти и как те се свързват в едно цяло. Във физиката на елементарните частици тези отговори идват от Стандартния модел – теорията, която описва градивните елементи и взаимодействията между тях. Тази теория триумфира през 2012 година, когато предсказаният от нея Хигс бозон беше открит на ускорителя LHC в CERN.

Румяна Хаджийска

Но Стандартният модел не ни дава обяснение на два основни феномена – почти пълната липса на антиматерия и наличието на огромно количество тъмно вещество във Вселената. За да разберем тези два факта, може би трябва да се обърнем към най-малките обекти във Вселената и към началото на нейното съществуване. Надяваме се, че предстоящите експерименти ще хвърлят светлина върху тези въпроси и ще ни разкрият още една страница от историята на Вселената...

За тези експерименти разчитаме на все по-напреднали методи за ускоряване и регистриране на частици. Детекторните комплекси имат водеща роля, а високите изисквания към тяхната разделителна способност по пространство и време гарантират качествено отсяване на фоновите събития в търсенето на доказателства за частици и взаимодействия извън Стандартния модел.

Венелин Кожухаров

Събитието е част от поредицата срещи за популярна наука Skeptics in the Pub. В София вече са организирани над 20 такива събития с около 100 гости всяко, а сходни събития се организират в повече от 20 европейски държави. Темите са разнообразни и се простират от астрофизика и неврология до автоимунни заболявания и генетика. Повече за предстоящите събития може да видите на сайта и във Facebook. Проектът „FRESH“ за Европейската нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.