Силно заразен птичи грип е открит в Япония

Георги Гърков Последна промяна на 02 декември 2016 в 09:00 5003 0

Кредит Associated Press

Японските здравни власти потвърдиха присъствието на силно заразен щам на птичи грип в птицеферми в две области на северна Япония с умъртвяването на стотици хиляди засегнати птици от вторник насам, съобщава Washington Post, позовавайки се на Associated Press.

Правителството потвърждава, че силно заразният щам H5 e засечен в птицеферма в Нигата, където около 40 от тях са открити мъртви в понеделник. Мъртвите патици от друга ферма в окръга Аомори също показват положителни резултати на тестовете.

Умъртвяването на 310 000 птици започва през сряда във фермата в Нигата и ще продължи до петък. Работници в предпазни костюми изкопават дупки и поставят телата на птиците в тях, за да ограничат разпространението на вируса. Около 165 000 патици в Аомори също са умъртвени.

Властите ограничиха присъствието на птици и яйца в обсег от 3 км от инфектираните ферми. Около 60 птицеферми са разположени в съседство на засегнатата в Нигата, където са отглеждани около половин милион пилета. Фермата в Аомори и две други съседни ферми отглеждат френски патици, познати като т. нар. "Барбари".

Предполагаеми случаи на грип са били установени в диви птици в тези области от началото на ноември.

Министърът на околната среда Койчи Ямамото каза пред репортери, че предстои да бъдат направени проучвания от експерти при най-висока степен на предпазливост.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !