Сини мълнии, елфи и червени спрайтове в стратосферата. Те могат да се видят само от МКС (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2021 в 09:53 14362 0

Син джет. Илюстрация на художник. Кредит: DTU Space/Mount Visual/Daniel Schmelling

Всеки е виждал гръмотевична буря, но един вид мълния е толкова странен и рядък, че дори нямаше конкретни доказателства, че е съществувал до 1990 г., когато изследователите го повърждават, след като е заснет от космическата совалка на НАСА предишната година.

По-късно наречени "сини джетове", те представляват проблясъци, които продължават по-малко от секунда, като светли струи, тръгващи нагоре от облаците към стратосферата.

И сега, за първи път по данни от експеримента на Европейската космическа агенция на Международната космическа станция, са публикувани констатациите от наблюденията в Nature като статия на първа страница. Документът описва наблюдението на пет интензивни сини светкавици във върховете на облаците, като едната генерира „син джет“ в стратосферата.

Син джет, заснет в Хавай. кредит: Gemini Observatory/AURA/Wikimedia Commons

Не можем лесно да видим това явление под облачната завеса, но това не означава, че учените не могат да го наблюдават отгоре. На около 400 километра (250 мили) над планетата обикаля Международната космическа станция и от известно време инструментите на борда наблюдават тези загадъчни проблясъци с обърнати с главата надолу светкавици.

След инсталирането си през 2018 г., европейската обсерватория на космическа станция, оборудвана с оптични сензори, фотометри и детектори за гама и рентгеново лъчение, е записала пет сини светкавици на върха на буреносен облак, едната от които завършва със синя струя високо в стратосферата.

Оказва се, че има много неща, които може да се открият отгоре като сини джетове, елфи и червени спрайтове. Тези странно звучащи неща са много трудни за наблюдение от повърхността на Земята. Както съобщава новата статия в Nature, европейската обсерватория за наблюдение на атмосферно-космически взаимодействия ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) към Международната космическа станция помага на учените да намерят отговорите.

Статията по данни от ASIM хвърля нова светлина върху метеорологичните явления и техните характеристики.

Колекцията от инструменти ASIM е предназначена да търси електрически разряди, произхождащи от бурни метеорологични условия, които се простират над гръмотевичните бури в горните слоеве на атмосферата.

Мълнии и електрически разряди в горната атмосфера. Кредит: Wikimedia Commons

Синият джет е форма на мълния, която се изстрелва нагоре от гръмотевичните облаци. Той може да достигне до 50 км в стратосферата и да продължи по-малко от секунда. Инструментът - ловец на космически бури измерва син джет, продължил като 5-10-микросекундна светкавица в облак близо до остров Нару в Тихия океан.

Светкавицата генерира също толкова фантастично звучащите „елфи“. Елфите представляват бързо разширяващи се пръстени от оптични и ултравиолетови емисии в дъното на йоносферата. Те са резултат от взаимодействието на електроните, радиовълните и атмосферата.

ASIM в действие. Кредит: NASA

Улавянето на тези явления с помощта на високочувствителните инструменти на ASIM е жизненоважно за учените, изследващи метеорологичните системи на Земята. Наблюденията съдържат доказателства за това как възникват мълниите в облаците и изследователите смятат, че тези явления могат дори да повлияят на концентрацията на парниковите газове в земната атмосфера, подчертавайки още веднъж колко важно е да разберем какво точно се случва над главите ни.

Справка: Observation of the onset of a blue jet into the stratosphere, Nature (2021). DOI: 10.1038/s41586-020-03122-6 , www.nature.com/articles/s41586-020-03122-6

Източници:

Mysterious, Upside-Down Lightning May Not Be a Freak Phenomenon After All, sciencealert

Genesis of blue lightning into the stratosphere detected from ISS, European Space Agency

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !