Склонни ли сме да помогнем на непознати в беда? Според ново изследване, 9 от 10 души го правят

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 юни 2019 в 14:06 2971 0

Кредит pixabay

Хората може би са по-добри, отколкото предполагаме.

Широко разпространеното схващане, че непознатите, особено в големите градове, не биха помогнали на човек, върху когото се упражнява физическо или вербално насилие, е оспорено в изследване, публикувано наскоро в списанието American Psychologist.

Резултатите от проучването показват, че 9 от 10 наблюдатели биха се намесили да помогнат на жертвата. Тези данни не само връщат донякъде вярата в човека, но може да подпомогнат доброто поведение в бъдещето. 

През 1964 г. Кити Дженовезе (Kitty Genovese) е убита пред сградата, в която живее, докато няколко нюйоркчани чуват писъците й (към онзи момент съобщени 38, но в последствие е доказано, че броят е далеч по-малък). Тяхната ненамеса създава, или поне подсилва идеята, че големият град е джунгла, където жертвите на насилие не могат да получат помощ. Нейното убийство води до създаването на термин в психологията "ефект на страничния наблюдател", както и на въвеждането на системата за спешни случаи 911 в САЩ. Достоверността на тази идея е била оспорвана във времето, но е трудно това да се провери по научен път.

"Според обичайното мнение, ненамесата е стандартното поведение на страничния наблюдател при публични спешни случаи", обяснява д-р Ричард Филпот (Dr Richаrd Philpot) от Ланкастърския университет.

Филпот разбира, че все по-големият брой охранителни камери на публични места и особено на такива, считани за място на потенциални престъпления, дават възможност да се съберат истински статистически данни. 

Изследователят събира много записи от камери в Амстердам, Ланкастър и Кейп Таун и търси в тях случаи на нападения и очевидна агресия, които потенциално могат да прераснат в насилие. Ученият открива 219 примера и изследва действията на страничните наблюдатели. В своята публикация Флипот описва, че в 91% от случаите поне един от присъстващите не е останал безучастен. Вместо това, един и често повече хора, се намесват, опитвайки или физически да предотвратят насилието и да успокоят агресора, или да утешат жертвата.

Един от примерите в изследването на Филпот. 1. Мъжът с белите дрехи поваля друг на земята. Някои от минувачите наблюдават. 2. Двама души се насочват към хората в конфликт. 3. Двама други наблюдатели се присъединяват. Един от мъжете издърпва агресора от жертвата, докато жена застава между тях. Кредит: Lancaster University

Възможно е дори и в оставащите 9% от случаите непознат да е опитал да успокои ситуацията с думи или да повика помощ, но липсата на звук в записите прави невъзможно да се разбере дали е така. Разбивайки още един мит, ученият доказва, че колкото повече хора присъстват, толкова по-вероятно е поне един да се намеси, отколкото да оставят реакцията на някой друг. 

"Възможно е присъствието на повече хора да намали индивидуалната вероятност някой да помогне (т.е. ефектът на страничния наблюдател), но то също така дава повече възможност някой да се присъедини към помагащия", обяснява д-р Филпот.

Въпреки че Кейп Таун е считан за град с повече насилие, като резултат от неравномерното разпределение между богати и бедни, степента на намеса е сходна в трите града. 

Филпот смята, че резултатите от изследването му могат да бъдат използвани за разработване на нови стратегии за борба с престъпността, които използват склонността на хората да помогнат. Дори разпространяването на данните може да поощри повече хора да помогнат, когато осъзнаят, че е нормално да предприемат действие. Насилниците може също да се замислят преди да атакуват, ако очакват някой да помогне на жертвата. 

Източник: IFLScience - 9-In-10 People Will Intervene When Witnessing Strangers Experience Aggression Or Assault, Study Reveals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !