Скоростта на разширяване на Вселената е може би по-малка, според ново проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 април 2015 в 16:30 8234 0

Кредит NASA / Swift

Галактиката M101, заснета с апарата на НАСА Swift. Линиите показват местоположението на свръхновата SN 2011fe.

Екип от астрофизици от Университета на Аризона, са стигнали до извода, че Вселената не се разширява толкова бързо, колкото се смяташе досега и тъмната енергия в нея е по-малко. Резултатите от техните изследвания са публикувани в Astrophysical Journal, съобщава сайтът phys.org.

Учените са стигнали до това заключение като са търсили различията в типа Ia на свръхнови, използвани за определяне на разстояния в астрономията. Астрономите са установили, че светимостта на свръхновите, разположени на голямо разстояние от Земята е различна.

Досега специалистите са смятали, че звездите, които възникват след експлозиите на бели джуджета (т.е. свръхновите), имат максимална и еднаква светимост, заради което свръхновите тип Ia се използват като "стандартни свещи" , "космически маяци" за определяне на космологичните разстояния.

Екипът, ръководен от астронома Питър А. Милн (Peter A. Milne), провели наблюденията си на свръхновите с помощта на космическия телескоп Хъбъл, но данните, събрани от сателита на НАСА Swift се оказали решаващи. Благодарение на него астрономите са успели да различат леки отмествания в ултравиолетовата част на спектъра на свръхновите.

Според астрофизиците, ако техните констатации са потвърдят, скоростта на разширяване на Вселената от момента на Големия взрив може да е по-ниска, отколкото се смяташе досега. Това може да означава и по-малък дял на тъмната енергия в баланса на маса/енергия на Вселената.

Учените имат намерение да продължат своите наблюдения от други, по-модерни обсерватории, които в момента се изграждат като чилийския Large Синоптичните Survey Telescope (LSST) и Super-LOTIS (Livermore Optical Transient Imaging System) telescope в Аризона.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !