Слоновете не са два, а три вида. Потвърден е нов вид

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 февруари 2018 в 00:00 9655 0

Кредит Public domain

Слоновете, като тези Loxodonta africana, са любопитни животни.

Съществуват три вида слонове, а не два, а родовото им дърво е по-сложно, отколкото се предполагаше досега, разкрива генетичен анализ.

Откритието е важно, защото показва още едно основание да се положат усилия за спасяването на слоновете в Африка. То също така представя дебюта на генетична техника, която може да ни помогне да разберем произхода и на други животни.

Слоновете се разделят на африкански и азиатски като разликите са в размерите и дали женските имат бивници. Но от известно време биолозите подозират, че в Африка има два вида - слоновете, обитаващи гората ( Loxodonta cyclotis ) и саваната ( Loxodonta africana ). Не всички признават разликата, като често ги класифицират като подвид. Горските слонове са много по-застрашени от братовчедите си от савана, и ако Loxodonta cyclotis се признаят като различен и застрашен вид, биха могли да спечелят вниманието, необходимо за спасяването им.

Изследване от миналата година разкри колко генетично различни са двата африкански вида, тъй като L. cyclotis е по-тясно свързан с изчезналия горски слон с прави бивни Palaeoloxodon antiquus, отколкото с L. africana. Сега екипът, който направи тези открития и още други, за да разбере още по-добре миналото на разред Pachydermata, за да открие, че има близко родство с мамутите, след което животните се разминават.

В статията си в Proceedings of the National Academy of Sciences авторите съобщават за сравненителния си анализ на 14 генетични последователности - шест от живеещи и днес видове слонове и осем от изчезнали слонове, мамути и мастодонти.

"Най-изненадващият резултат е степента на кръстосване между видовете", коментира професор Дейвид Аделсън (David Adelson) от Университета в Аделаида. "Наистина не очаквахме да има пренос на гени между мамутите и мастодонтите и предците на съвременните слонове, но резултатите ни показаха често кръстосване”.

Ревизираното родословно дърво на слоновете и мамутите, което показва времето, при което се разделят видовете (червените линии показват преноса на гените между видовете, по-дебелите линии показват по-голям поток) Palkopoulou et al./ PNAS

Изследването показва, че горските слонове и тези от саваната са генетично и вероятно физически отделени преди около 500 000 години. Аделсън заяви пред IFLScience, че разделянето вероятно е причинено от климатичните условия по онова време, които може да са довели до непробиваеми бариери между техните местообитания. По времето, когато видовете отново са в контакт, вече са достатъчно генетично различни, за да потвърдят статута си на различни видове, отчасти защото горският слон има допълнителни гени от изчезналия горски слон с прави бивни Palaeoloxodon antiquus и дори от мамути. Независимо от това, двата вида слонове още са способни да се кръстосват и преноса на гени помежду им продължава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !