06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Смъртността сред белите американци нараства с бързи темпове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 ноември 2015 в 13:43 71750
Снимка: scrapetv.com

Смъртността сред белите американци бързо нараства от 1998 г. и сега е около 60-90% по-висока, отколкото в Канада и другите развити страни.

Нобеловият лауреат по икономика Ангъс Дийтън (Angus Deaton) проведе ново проучване, в което разкрива, че през последните 15 години, процентът на смъртност сред бялото население на САЩ се е увеличил драстично. Причината за това е манията по болкоуспокояващите, алкохолизмът и злоупотребата с наркотици, както и увеличаването на броя на самоубийствата. От това страдат най-вече бедните и слабо-образованите американци със светла кожа.

Изследването на нобеловия лауреат по икономика за 2015 г. и колегата му Анна Кейс (Anne Case) е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Учените са обезпокоени от нарастващата смъртност сред бялото население на САЩ. След анализ на данни от Министерството на здравеопазването, смъртни актове и обобщени демографски данни, както и изследвания върху пациенти от клиники и болници, проучването е установило, че процентът на смъртност сред белите американци бързо нараства от 1998 г. и сега е около 60-90% по-висока, отколкото в Канада и други развити страни. Причината, според изследователите, са алкохол, наркотици, самоубийства, цироза и други заболявания на черния дроб. 

При това са засегнати предимно слабо-образованите бели американци с ниски доходи на възраст от 40 до 50 години. Сред хората със средно и незавършено средно образование, от алкохол и наркотици са започнали да умират 4 пъти повече, броят на самоубийствата е нараснал с 81%, а смъртните случаи от цироза и други чернодробни заболявания - с 50%. Като цяло, процентът на смъртност при тази група население е нараснал с 22% като се отчита намалението на броя на естествените смъртни случаи от болест и старост.

За сравнение, сред хората с висше образование, смъртността е останала стабилна, смъртността сред афроамериканците за същото време е намаляла 2 пъти, а сред латиноамериканците - с 63%.

Заради тази повишена смъртност сред светлокожото население на САЩ в Америка са починали 500 хил. души повече, отколкото се е очаквало по прогнози.

Това, че смъртността започва подозрително да расте именно от 1998 г. не е случайно, според изследователите. Именно от края на 90-те за населението станаха достъпни новите болкоуспокояващи като оксиконтин, викодин и други лекарства, базирани на опиати. Учените предполагат, че увеличаването на броя на хората със склонност към алкохолизъм, наркомания и злоупотребата с болкоуспокояващи е свързано с намаляването на средното равнище на доходите и срива в икономическия растеж. 

Ако американските власти не вземат мерки да се спре епидемията от безконтролно вземане на болкоуспокояващи, самоубийствата и алкохолизма, положението ще се променя само към по-лошо, а сегашното поколение американци всъщност ще са "загубени", заключават американските експерти.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.