Софийският фестивал на науката 2022 започва след броени дни. Какво да очакваме?

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 септември 2022 в 00:01 1667 0

Credit Science Made Simple

За дванадесети път Софийският фестивал на науката отново ще събере и вдъхнови деца, ученици и пораснали фенове на най-голямото приключение на човешкия разум - познанието.

Ежегодният празник на науката ще се проведе на 8 и 9 октомври в София Тех Парк, със съпътстваща кинопрограма в Дома на киното и училищна програма под формата на посещения на учени при децата в училище през целия октомври.

Както винаги организаторите предлагат "достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството".

Поканени са именити презентатори на наука - български и световни учени - които ще ни представят вълнуващия си разказ за постижения, загадки и мечти.

Ще има общо на 8 и 9 октомври над 100 събития - лекции, дискусии, демонстрации, интерактивни работилници за ученици и възрастни, интердисциплинарно представяне на взаимодействието между наука и изкуство.

Но заедно със срещите на учените в училищата събитията стават над 150 като в училищната програма Географ БГ ще организира за първи път у нас "мапатон" (комбинация от думите на английски за карта и маратон – map + marathon) - състезание, което цели да открои учениците с най-добри дигитални картографски умения.

Дванайсетото издание на фестивала се организира от Фондация „Красива наука“, създадена от учредителите на фестивала Британски съвет и Форум Демокрит с конкретната цел да развива фестивала и представя през различни формати постиженията на българските и световни учени пред българската публика.

"Ще ни гостува проф. Франц Ренц, който ще ни разкаже какво е общото между зеленикаво-сините залези на Марс и една скрита картина на Климт, както и за най-успешните роувъри на червената планета. С д-р Доминик Пеши от екипа на ЕНТ, който снима за първи път черна дупка ще се свръжем от Съединените щати. Завръщат се и познатите на фестивалната публика Science Made Simple и Саймън Уот от Обединеното кралство", разказва Ивайло Славов от Фондация „Красива наука“.

Ще научим и върху какво работят българските учени, отличените с наградата „Питагор“ на МОН за 2022 г. - наноматериали, преодоляване на резистентността на бактериите към антибиотици, изследване на гравитационните вълни, фитохимия и разработване на лекарствени препарати.

Програмата е разнообразна - ще обхване някои от най-важните въпроси пред човечеството - за промените в климата, здравето, космическите изследвания и търсенето на отговорите за произхода ни, както и годишнини от забележителни събития и личности.

Ето някои от събитията:

„Извънземни“ следи върху релефа на Земята

Ad Finem – пътуване до края на времето

Във вас ножа, във вас хляба

Защо умираме

На ръба на пространство-времето: как зърнахме черна дупка

Твърде хубаво, за да е истина

От върховен хищник до домашен любимец – история на одомашняване на кучетата

Науката срещу Мърфи: иска ли да ни прецака Вселената?

Фестивалът е възможен благодарение на дългогодишната подкрепа на Министерство на образованието и науката и Столична община, както и на корпоративните партньори на инициативата.

НаукаOFFNews е медиен партньор на Софийският фестивал на науката. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !