SpaceX нарича "аномалия" видяна от километри експлозия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 април 2019 в 12:26 9409 3

Понякога, когато се напълни с ракетно гориво малка метална капсула, тя експлодира. Това се случи през миналия уикенд, когато SpaceX се опита да направи статичен тест на своята капсула Dragon 2.

Капсулата на Crew Dragon експлодира - пише  Scientific American. Business Insider го нарече „голяма експлозия“. Quartz заяви, че „се взриви“. Има дори видео на теста, което показва огнено кълбо.

Но компанията SpaceX го нарече "аномалия".

Никога няма да разберете какво се е случило, ако прочетете само подготвеното изявление на SpaceX, което омаловажава видимата експлозия колкото е възможно повече.

"Днес, SpaceX проведе серия от изпитания на двигателите на тестовия кораб Crew Dragon в нашата площадка за приземяване в Кейп Канаверал във Флорида. Първите тестове бяха успешни, но последният тест завърши с аномалия на изпитвателния стенд. Гарантцията, че нашите системи отговарят на строгите стандарти за безопасност и откриването на аномалии като тази преди полета, са основната причина, поради която тестваме. Нашите екипи разследват и работят в тясно сътрудничество с нашите партньори на НАСА. "

SpaceX не е единствената космическа агенция, която използва "аномалия", за да опише бъг на космически кораб. Има няколко случая, при които НАСА използва думата, за да характеризира проблемите при стартирането или комуникацията с космическите кораби. Но няма случай, в който НАСА да казва „аномалия“, а да означава „експлозия“ - в това отношение SpaceX е сама. Когато нещо се взриви, НАСА говори така.

От плажа във Флорида можеше да се види как „аномалията“ пуска облаци оранжев дим. Кредит:  Craig Bailey/Florida Today/AP

Може би проблемът, който доведе до експлозията, да е „аномалия“, би било объркващо, ако се очакваше. Но самата експлозия? Но да се нарече по друг начин, но е некоректно.

Това е донякъде обяснимо, тъй като експлозиите от космически кораби се свързват с трагедия: смърт, загубени пари, отменени изследвания.

Има смисъл един лидер в космическите технологии да избягва тази конотация. Но ако SpaceX настоява да нарича "аномалия" очевидния взрив, документиран на видеото, тогава кой ще каже кога компанията ще изясни случая за този тест или в бъдеще?

Източник:

Smoke seen for miles as SpaceX Crew Dragon suffers ‘anomaly’ at Cape Canaveral during engine test fire, Florida Today

SpaceX Won’t Admit That Its Crew Capsule Exploded, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

03.05 2019 в 23:54

Да, а такава технология на проектиране и изпитания, очевидно е мъртва.

23293

2

Стефан

03.05 2019 в 23:52

Американците просто не провеждат гранични изпитания. Твърде скъпо е да пръснеш на стенда поне три пълноценни кораба, и да изстреляш поне осем носителя с пълноценни, но празни кораби, за нищо.
Толкова е по руския стандарт, и затова те не погребват празни шлемове на космонавти. Нито стискат последните копейки в потните копитца, тичайки да купуват билети за свойте космонавти за оня влак.
Нищо, нека се учат. Полека-лека ще стигнат до цените на руснаците. Просто високонадеждните полети струват, колкото струват. А не колкото пише в али експрес.

15914

1

поп Дръвчо

26.04 2019 в 09:33

Докато е на стендови изпитания, си е аномалия. Експлозията е само следствие. Нормално е при такива изпитания да са изследвали "нещатни режими".

Е да де, ей сега ще дойде Стефан и ще обясни че това е мъртвородена технология която няма шанс да изкара някого горе.л