SpaceX отлага стартовете си за 2017

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 декември 2016 в 11:46 2736 0

Космическата компания SpaceX отложи стартовете на Falcon 9 със сателитите Iridium до януари 2017 година. Това ще бъде първото изстрелване след катастрофата през септември, съобщава сайтът на компанията.

По време на подговката на предишния старт Falcon 9 се взриви на стартовата площадка. Инцидентът стана на 1 септември 2016 година по време на тестовото запалване обаче заедно с ракетата бе унищожен и сателит AMOS-6. След инцидента SpaceX временно отлага планираните си стартове на Falcon 9 и последвалото разследване показа, че експлозията е заради сериозно изтичане на хелий в криогенната система на кислородния резервоар на втората степен на ракетата. Това е вторият инцидент с ракетата Falcon 9. Първият стана през юни 2015 година - ракетата носител с космическия товарен кораб Dragon избухна на 139-ата секунда от полета. Тогава причината за инцидента бе счупена разпонка, задържаща резервоара с хелия, която поврежда резервоара с кислород, което довежда до експлозията на ракетата.

Първоначално стартът на Falcon 9 със сателитите Iridium бе насрочен за 16 декември, но SpaceX реши сега да го отложи до окончателното приключване на разследването и провеждането на допълнителните тестове преди да се върне към редовното провеждане на полетите.

За следващата серия полети ще се използва стартовия комплекс SLC-4 във военновъздушната база Ванденберг. Очаква се, че Falcon 9 ще достави десет телекомуникационни спътника на орбита, Iridium NEXT, които ще са първата част от бъдещите общо планирани 72 такива спътници.

Първата степен на Falcon 9 е проектирана за многократно ползване като с помощта на този подход, SpaceX очаква да намали разходите за доставка на товари в орбита. Според SpaceX използването повторно на първата степен на Falcon 9 ще направи извеждането на сателити в орбита с 30 процента по-евтино от употребата на другите ракети носители. Илон Мъск заяви, че първите степени на Falcon 9 може да се използват до 20 пъти, но досега компанията все още не е използвала повторно изстрелвана вече първа степен на Falcon 9.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !