Спомени от околната среда се предават в 14 поколения

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 12:17 4438 0

Кредит Adam Klosin, CRG

Това е червеят C. elegans.

Влиянието на промените в околната среда може да бъде прехвърлено в гените на малките червеи нематоди в продължение на поне 14 поколения - най-продължителния период, наблюдаван някога при животни, съобщава ScienceDaily.

Статия за откритието е публикувана  в списание Science.

Международен екип учени проучват червеите C. elegans, носители на верига копия на ген, кодиращ флуоресцентен протеин. Тази верига е въведена в червея с технологията на генното инженерство.

Ако червеите се държат при 20 градуса по Целзий, веригата трансгени е по-малко активна, създавайки само малко количество флуоресцентен протеин. Когато се увеличи температурата на средата от 25 градуса значително се повишава активността на трансгените, което кара животните да светят ярко под ултравиолетова светлина, когато се разглеждат под микроскоп.

Когато червеите са преместени обратно в среда с по-ниска температура, техните трансгени са все още много активни, което предполага, че по някакъв начин са "запаметили" преживяването си при повишена температура. Интригуващо е, че това високо ниво на активност е прехвърлено на тяхното потомство и дори на следващите 7 последователни поколения. А когато се поддържат 25 градуса в средата на 5 поколения, активността на трансгените се предава на най-малко 14 поколения, дори животните да са при по-хладни условия.

Въпреки че това явление е наблюдавано при редица животински видове - включително плодови мухи, червеи и бозайници, дори и хора - то избледнява след няколко поколения.

Тези констатации, публикувани в списание Science, представят най-дългото поддържане на трансгенна "памет" за околната среда, наблюдавано някога при животните досега.

"Открихме това явление случайно, но то показва, че със сигурност е възможно да се предава информация за околната среда от поколение на поколение", разказва Бен Лехнер (Ben Lehner), водещ автор на изследването. "Не знаем точно защо се случва това, но може да е форма на биологичен план за бъдещето", добавя Адам Клозин (Klosin), съавтор на проучването. "Червеите живеят много кратко, така че може би това предаване на спомени от минали условия има за цел да помогне на потомците им да прогнозират каква може да е тяхната околна среда в бъдеще", коментират учените.

Авторите установяват, че повтарящи се части от нормалния (немодифициран) геном на червея, изглеждащи подобно на трансгенните вериги, се държат по същия начин, което предполага, че това е широко разпространен механизъм на генетична памет, а не се ограничава само до изкуствено проектираните гени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !