Спускане в дълбините на изгубени светове

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 януари 2019 в 00:00 1878 0

Какво лежи на хиляди метри дълбочина? С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители - виртуална разходка в потънал кораб!

На 22 януари Музейко откри нова гостуваща изложба - “Изгубените светове”, вдъхновена от темата АРХЕОЛОГИЯ, с която Детският научен център посреща 2019 година.

Централно събитие в темата Археология е изложбата “Изгубените светове”, която ще видим в Музейко между 22 януари и 21 април. Тя документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света - Black Sea MAP (blackseamap.com). Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция.

Черно море е считано за една от най-добрите подводни лаборатории в целия свят заради своите безкислородни води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга среда. Потънали ландшафти, праисторически селища и непокътнати останки от круширали кораби ще ни посрещнат в Музейко с нова информация за развитието на човешката цивилизация.

Освен уникални снимки и истории от морската археологическа еспедиция , изложбата “Изгубените светове” ще ни пренесе на река Ропотамо, за да изследваме нейните археологически пластове, най-старият от които датира от ранната бронзова епоха - преди повече от 5500 години!

А със специалните VR очила ще се разходим по дъното на потънал кораб! Изложбата включва и 3D принтер.

През месец януари в Музейко ще гостуват българските археолози д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводни проучвания в Созопол, Здравка Димитрова - и двамата част от екипа на подводната експедиция Black Sea MAP , и гл.ас.д-р Боян Думанов от НБУ, специалист по археологията на Великото преселение на народите, средновековна България и Византия. . Toзи месец за най-запалените млади любители на вълнуващата наука Детският научен център е подготвил и няколко керамични работилници “Подводна археология.

А в гостуващата изложба “Изгубените светове” на Black Sea MAP, докосваме заедно морските дълбини в Музейко между 22 януари и 21 април 2019 г. Black Sea MAP, подкрепен от Julia and Hans Rausing Trust, е един от най-големите проекти за морска археология, организирани в света.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !