Стив Возняк създаде космическа компания (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 септември 2021 в 00:01 3106 0

Стив Возняк. Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Возняк обяви създаването на космическата компания Privateer Space. Посочено е, че ще работи, за да гарантира, че космосът е безопасен и достъпен за човечеството.

Стив Возняк обяви създаването на космическата компания в Twitter. „Privateer Space започва работа“, се казва в съобщението.

В описанието на видеоклип ав YouTube, посветен на проекта, е посочено, че съосновател на компанията е Алекс Филдинг (Alex Fielding), главен изпълнителен директор на фирмата за роботика Ripcord.

Засега се знае малко за проекта, само, че новата компания няма да прилича на другите космически компании.

Съобщава се, че Privateer Space ще е „фокусиран върху наблюдението и почистването на обекти в космоса“ и „ще работи за запазване на безопасно и достъпно пространство за цялото човечество“.

Космическите отпадъци са нарастваща заплаха и новата компания евно ще се опита да се включи в доходния бизнес за почистването им.

Допълнителна информация за инициативата се планира да бъде представена на конференцията Amos Tech, която ще се проведе на остров Мауи (Хавай) от 14 до 17 септември.

Стив Возняк е американски изобретател, инженер и програмист, който е съосновател на Apple Computer (сега Apple Inc.) със Стив Джобс и Роналд Уейн през 1976 г. През тези години той самостоятелно разработва компютрите Apple I и Apple II, които се превръщат в своеобразна отправна точка за „революцията на персоналните компютри“ и предопределят развитието на индустрията.

Алекс Филдинг е мениджър и инженер от САЩ. Той започва кариерата си като служител на Cisco Systems и Apple Computer. След като напуска Apple,  работи в Exodus Communications.

Privateer Space

Космосът става все по-популярен за представителите на големия бизнес. Най-добрият пример е милиардерът Джеф Безос, основател на Amazon.com Corporation, който създаде аерокосмическата компания Blue Origin през 2000 г.

Космическият кораб New Shepard, разработен от нея, излетя за първи път на 20 юли с хора на борда. В мисията участваха самият основател на Blue Origin, брат му, 82-годишният Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Даман.

Още преди пилотираното стартиране на New Shepard, друга компания - Virgin Galactic - пусна суборбиталния кораб Unity с пътници. Нейният основател, милиардерът Ричард Брансън, бе на борда. Оказа се, че не всичко е минало гладко: журналистите разбраха, че са идентифицирани технически проблеми по време на полета.

Въпреки това полетът (както и стартирането на New Shepard) откри нова ера на космическия туризъм. Очевидно, въпреки високите цени на билетите, търсенето на такива услуги само ще расте.

ИзточникApple cofounder Steve Wozniak is starting a mysterious space company called Privateer, possibly to clean up debris, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !