19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Стивън Хокинг отговаря на въпроси чрез Reddit

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 юли 2015 в 12:51 63551
Снимка: thedrum.com

Скоро всеки от нас ще може да задава въпроси директно към големия учен и популяризатор на науката Стивън Хокинг. Късметлиите ще получат и отговор.

Събитието ще се проведе в популярния ресурс Reddit, раздела за наука (www.reddit.com/r/science) от 27 юли (утре) до 4 август, съобщава сайтът The Verge.

Reddit периодично кани известни личности, които обикновено за един час он-лайн отговарят на въпроси на посетителите. Но с оглед на очевидните ограничения, свързани със състоянието на професор Хокинг, ще бъде възможно да се задават въпроси една седмица. След това той ще избере най-интересните въпроси, а през следващата седмица ще даде отговорите си.

За основна тема за обсъждане бе избран изкуствения интелект. А именно необходимите ограничения, които трябва да бъдат наложени предварително на неговите възможности. Много известни личности, в това число самия професор Хокинг, милионерът Елон Мъск, фантастът Върнър Виндж и други - вече изразиха своите опасения, че изкуственият интелект, веднъж създаден, може не само да навреди на човечеството, но дори да го изтрие от лицето на планетата.

За щастие, темата на въпросите няма да бъде строго ограничена, така че желаещите може да задават въпроси и за Вселената, и за черни дупки (една от любимите теми на професор Хокинг), а и за всичко, което им дойде на ум. Важно е само да бъде интересно да се отговори.

Стивън Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. във Великобритания, занимава се с теоретична физика, има огромен принос към теорията на черните дупки, представя теорията за загуба на енергия от черните дупки, наречена лъчение на Хокинг. На около 20 години е бил диагностициран с амиотрофична латерална склероза, която в крайна сметка води до парализа. В самото начало на заболяването, лекарите смятали, че му остават да живее две години и половина. Въпреки това, поради огромната сила на волята си, той вече живее 73 години и все още се занимава активно с научна и изследователска дейност.


Поп Дръвчо 27.07 2015 в 17:55 1
+ 1
- 0
Аз нямам повече въпроси към този героичен мъж. Наличните отговори сигурно ще ги осмислям през остатъка от живота си.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.