Странният правоъгълен айсберг в Антарктида не е единствен

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2018 в 10:48 9224 0

Кредит Jeremy Harbeck/NASA

Странните правоъгълни айсберги очевидно не са толкова редки.

Наскоро ви представихме един "табуларен айсберг" на снимка, направена по време на изследователски полет на НАСА над северния полуостров на Антарктика като част от мисията IceBridge. Тя бе разпространена от учения Джеръми Харбек (Jeremy Harbeck) и бързо стана популярна.

Сега Live Science и запознава с още един табуларен айсберг, също забелязан от Харбек в студеното море близо до първия.  За простота да наречем новия Tabular B, а първия - Tabular А.

Новата снимка е направена по време на полет в рамките на мисията IceBridge над северния Антарктически полуостров на 16 октомври 2018 г. и показва друг сравнително правоъгълен айсберг в близост до известния вече Tabular А, част от който се вижда зад двигателя на самолета. Огромният табуларен айсберг A68 се вижда в далечината.

А68 с площ около 500о кв. км се откъсва от ледния шелф Larsen C през юли 2017 г. Tabular А и Tabular B заедно с редица други подобни парчета в района са продукти от същото отделяне, заяви ученият от НАСА Джон Зонтаг ( John Sonntag) в наскоро публикувано видео с кадри от Харбек.

"Всъщност се интересуван от заснемането на айсберга A68, към който щяхме да летим, но реших, че този правоъгълен айсберг има интересен вид и е сравнително фотогеничен, така че на шега направих няколко снимки набързо", разказва Харбек в сайта на НАСА във вторник, 23 октомври.

Явлението е абсолютно естествено.

Представата ни за айсберги обикновено е огромни камари лед с назъбени кули безформени куполи като основната част от обема му се простира под повърхността на водата. Но това е само един от двата вида айсберги, класифицирани по форма, наречени нетабуларни айсберги.

Табуларните айсберги, за разлика от тях, приличат повече на този правоъгълен айсберг. Те са големи ледени плочи с почти вертикални страни и равна повърност като огромна трапеза с бяла покривка (името им идва от анг. "table"  - маса, лат. Tabula - дъска) и често се образуват чрез откъсване от ледения шелф.

След време вятърът и вълните ще си свършат работата, острите ъгли ще се загладят и разрушат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !