08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Странността на звездата Таби бе обяснена от колебанията на пръстените на нейна планета

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 август 2017 в 15:00 41230
Една от хипотезите за обяснение на тайнственото "примигване" на звездата Таби.

"Извънземните мегаструктури", които са подозирани, че създават странното трептене на звездата KIC 8462852, може да се окажат обикновени пръстени на обикновена голяма планета, подобна на Сатурн.

Звездата Таби, известна официално като KIC 8462852, но наречена разговорно на името на Табита Бояджиън (Tabetha Boyajian) който за първи път я забелязва, дълго държаха специалистите в недоумение.

През 2015 г. Табита Бояджиън (Tabetha Boyajian) и група астрономи от Йейл анализират данни от телескопа Кеплер, който е насочен за търсене на отдалечени екзопланети. Апаратът следи яркостта на звездите, отбелязвайки всеки случай, когато светгимостта временно и редовно леко отслабва - това обикновено се дължи на преминаването на планетата между нея и Земята. Този път обаче учените забелязали нещо много странно - звездата KIC 8462852 "мига" напълно непредвидимо и съвсем не така като другите - ту по-силно, ту по-слабо.

За да се обясни това странно явление са представени десетки хипотези, от затъмнение на облак от комети, до, естествено, мегаконструкция като сферата на Дайсън на извънземна цивилизация.

Сега колумбийски астрофизици, водени от Марио Сукеркя (Mario Sucerquia) изразиха нова идея в статия, публикувана в ArХiv - нередовните изменения в светимостта на KIC 8462852 може да са причинени от пръстените на планета, подобна на нашия Сатурн, но с орбита много близо до звездата.

Така звездата може да се покрива ту от самата планета, ту от нейните пръстени под различни ъгли, което може да предизвика трудноизчислими промени в светимостта - ту по-силна, ту по-слаба, със сложна и непредвидима картина. За да проверят своята хипотеза, те моделират кривата на блясъка за планета - газов гигант с пръстени и звездата на разстояние от около 10 пъти по-малко от орбитата на Земята.

Тези изчисления са правени и преди, но даваха противоречиви резултати, показвайки, че за се създаде желания "непредсказуем ефект", опръстенената планета не трябва да бъде по-малка от 5 пъти масата на Юпитер - почти кафяво джудже. Авторите на новата работа отбелязват, че гравитацията на звездата в тези условия трябва да въздейства на пръстените, като ги накара да се колебаят и внася още по-голяма непредсказуемост.

Според новите изчисления в този случай планетата трябва да има маса, сравнима с масата на Нептун - и това е съвсем реалистично.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.