08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Студенти са изобретили дрон, който може да издигне и вози човек (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 декември 2015 в 15:45 75373

Студенти от Сингапур са изобретили иновативно летателно средство, подобно на голям дрон, което може да издигне човек във въздуха и да го вози, съобщава Popular Science.

От въпросната машина може да се възползва човек с тегло до 68 килограма и да лети с нея до 5 минути.

Летателното средство, наречено "Snowstorm" ("Снежна буря") е било изобретено за една година по време на курс в Националния сингапурски университет. То представлява една седалка, прикрепена под шестоъгълна рамка. В тази рамка има сложени 24 мотора, всеки от които захранва по една малка перка. Машината се захранва от батерия и може да се управлява с дистанционно както по време на полет, така и от земята.

"Измислянето и създаването на "Snowstorm" беше страхотна възможност за учене за нас. Най-трудната част от това инженерно предизвикателство беше осигуряването на необходимата тяга спрямо съответното тегло, така че да успее да излети с човек на борда. По време на всеки етап от проектирането трябваше постоянно да балансираме и да обмисляме компромисите между различните материали, техните характеристики и тегла. В някои случаи дори 3D-принтирахме части, като например колесника за приземяване, така че да можем да имаме части с оптимален размер", обяснява Шалн Сим (Shawn Sim), студент по инженерство в трети курс.


e-mil 05.12 2015 в 12:40 3
+ 1
- 2
Не са го нарекли дрон.
http://news.nus.edu.sg/press-releases/9747-frogworks-personal-flying-machine
И в Popular Science не го наричат така. Думата очевидно идва от бедния речник и липсата на мисъл у българския "журналист".
Казват му "Personal Fliyng Machine", демек именно личен хеликоптер. Чудесно е, че студентите ще имат осигурена дипломна защита, само че в случая няма изобретение. Съвременният хеликоптер е вече на повече от 100 години и за това време са се появили един куп работещи концепции за персонални машини. Което не е чудно - всяко малко конструкторско бюро може да направи такава. Никоя от тях не постига търговски успех и причините за това не са инженерни.
поп Дръвчо 04.12 2015 в 18:25 2
+ 8
- 2
Не е точно хеликоптер.

Първата важна разлика е че не е задължително да го управлява този вътре. Щом са го нарекли дрон значи има и възможност той сам да се управлява.

68кг ми се виждат малко даже за сингапурски студент, ама на батерии - толкоз. За задигане на девойка от женско общежитие - става. Особено ако девойката сътрудничи.
BlackDog 04.12 2015 в 18:08 1
+ 5
- 4
Демек открили са хеликоптера
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.