05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Светът се приближи с 1/2 минута до "Края" си, благодарение на Тръмп (стрийм)

Две минути и половина до края на света

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 януари 2017 в 19:41 56250
Снимка: Bulletin of the Atomic Scientists
Свързани новини

Сега сме с 30 секунди по-близо до символичния "край" на човечеството - Doomsday Clock - определен от Бюлетина на атомните учени, които имат за цел да показват заплахите за човешката цивилизация, пише NewScientist.

"Часът" е два и половина минути до полунощ, последният път, когато състоянието е било по-тежко, е през 50-те години на миналия век, в разгара на студената война.

Часовникът е въведен през 1947 г. и настроен на 7 минути до полунощ като графичен знак за това, колко близо сме до ядрен Армагедон поради появата на атомно оръжие. През 2007 г., опастностите пред човечеството включиха заплахата от влиянието на човека върху климата.

Решението дали да се премести стрелката напред ил назад се взема от специален комитет от ядрени физици и учени еколози от цял свят. Най-близо до полунощ стрелките са били през 1953, след първия тест на водородна бомба. Тогава часовникът е показвал 23:58. Но например, през 1991 с края на Студената война, стрелките са били върнати на 17 минути до полунощ.

Изявлението започва след 14-тата минута.

Сега часовникът показва 23:57:30. Както съобщават ръководителите на проекта, те са взели решението да преместят стрелката заради няколко фактора.

На първо място е заявлението на Доналд Тръмп за укрепване на ядрения арсенал на САЩ и неговото отричане, че изменението на климата, настъпва по вина на човечеството.

Тръмп обяви плана за действие на Обама по проблемите на климата като вреден и ненужен и заличи всяко споменаване на изменението на климата от сайта на Белия дом. Още по-лошо, на учените от Агенцията за защита на околната среда е наредено да премахнат от своята интернет страница информацията за климата, застрашавайки години работа за осведомяването на обществеността за сериозните научни изследвания на въпроса. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.