Световни експерти обсъждат борбата с тютюнопушенето и бъдещето на електронните цигари

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 декември 2020 в 09:52 8787 0

Кредит The E-cigarette Summit screenshot

Участниците в първата сесия с въпроси и отговори от форума The E-cigarette Summit (горе ляво) проф. Анн Макнийл, проф. Алън Бубис,д-р Джейми Хартман-Бойс, (долу ляво) Том Шелдън, проф. Джейкъб Джордж, проф. Санджей Аграуал

На 3 и 4 декември виртуално се проведе един от най-големите международни форуми за електронните цигари The E-cigarette Summit - Science, Regulation and Public Health, в което взеха участие редица експерти в борбата с тютюнопушенето, поведенчески психолози, лекари от различни специалности, медийни експерти и специалисти по международните политики към тютюна.

Целта на този голям форум беше да се обсъдят последните научни доказателства за и против употребата на електронни никотинови устройства, мястото им в борбата с тютюнопушенето и намаляването на вредата от употребата на тютюн и цялостните нагласи на обществото и законодателите към употребата на електронни цигари.

На първо място трябва да се отбележи, че когато става дума за борбата с тютюнопушенето всички експерти са единодушни, че най-добрият вариант е пълен отказ от него. Продуктите като електронни цигари и други системи с нагряване, съдържащи никотин, не са безвредни, водят до пристрастяване и не са предназначени за непълнолетни лица. Те не са насочени и към непушачите, за които е най-добре да не употребяват никакви никотин-съдържащи изделия. Регулацията за продажбата на този тип бездимни продукти трябва да бъде много стриктна и основана на научните данни, категорични са специалистите. 

Кредит: Pixabay

Една от първите асоциации, които обществото прави с електронните цигари, са многобройните случаи на тежки белодробни увреждания, които се случиха по време на кризата с електронните цигари в САЩ, кояти избухна през 2019г. Стана ясно, обаче, че тези случаи се дължат на употребата на незаконно произведени и разпространявани никотинови течности или смеси, съдържащи марихуана.

Електронните цигари и медиите

Том Шелдън (Tom Sheldon), Старши прес мениджър на Научния медиен център в Лондон подчертава в този контекст сериозната роля на медиите за правилното отразяване на науката около електронните устройства. Според него е важно самите учени, провеждащи такива проучвания, да ги представят пред обществото, за да може информацията да бъде предавана по коректен начин.

Разсъждения от първа линия

Д-р Джасит Алуалия (Jasjit S. Ahluwalia) е лекар и преподавател по поведенческа психология във Факултета по обществено здраве на Университета Браун в САЩ. От три години се занимава с изследвания върху тютюнопушенето и отказът от цигари. В своята презентация д-р Алуалия опитва да отговори на три от най-важните въпроси по отношение на електронните цигари - какво знаем, какво трябва да разберем и какво е значението на тези познания.

Кредит: The E-cigarette Summit presentations screenshot

Той споделя, че както много други, когато започва да се занимава с тази тема е категоричен, че вариантите са два - пълен отказ от тютюнопушенето или продължаване на вредния навик. Но много голям брой от пушачите, които опитват да спрат цигарите, накрая се провалят и се връщат отново към пушенето. Според него точно при тази група хора трябва да се коментира мястото на електронните цигари.

Това, което редица изследвания доказват е, че канцерогенните вещества, намиращи се в аерозола на електронните цигари, са много по-малък брой и в по-малки концентрации в сравнение с цигарения дим. Това не означава, че отсъства риск, но при употребата на електронните устройства, в сравнение с цигарите, излагането на вредни вещества е по-ниско. 

Въпросите, на които трябва да се отговори са свързани най-вече с дългосрочното въздействие върху здравето от употребата на електронни цигари, както и с наличието на други опасни вещества, идващи от ароматизаторите на никотиновите течности например или самия процес на нагряване. Когато всички тези потенциални рискови фактори са изследвани, ще може да има категорична оценка за дългосрочното влияние на електронните устройства, но това, което има значение за д-р Алуалия, е възможността за намаление на риска при пушачите, които не могат да се откажат - идея, въведена и използвана от много страни по света.

Електронните цигари и сърдечно-съдовото здраве

Именно добре организираните дългосрочни проучвания с достатъчно голяма извадка са основната тема и в презентацията на Джейкъб Джордж (Jacob George) - професор по сърдечно-съдова медицина и терапия в Университета Дънди във Великобритания и съавтор на изследването VESUVIUS. Това клинично изпитване, финансирано от Британската сърдечна фондация е вероятно най-голямото до момента, в което е сравняват преките ефекти от употребата на цигари и електронни устройства върху сърдечно-съдовата система върху голям брой субекти и за достатъчно продължителен период от 1 месец преминаване към електронни устройства. Те откриват, че преминаването към електронни цигари води до 1% подобрение в индуцираната от потока дилатация на артериите, което се интерпретира като 13% намаление на риска от поява на остро сърдечно-съдово състояние.

Участниците в първата сесия въпроси и отговори за научните доказателства за въздействието на електронните цигари - проф. Алън Бубис, проф. Санджей Аграуал, проф. Джейкъб Джордж, д-р Джейми Хартман-Бойс, Том Шелдън Кредит: The E-cigarette Summit presentations screenshot 

Един от най-големите проблеми според проф. Джордж е малкият брой и лошото качество на провежданите досега изследвания за прякото и хроничното въздействие на електронните цигари върху сърдечно-съдовата система, като много от тях разглеждат въздействието на единична изпушена цигара, което категорично не може да донесе достоверен резултат, нито пък оценка за дългосрочното влияние.

Ефектите от електронните цигари върху дихателната система

Подобни са данните, представени от Санджей Аграуал (Sanjay Agrawal) професор по Респираторни заболявания в Института за белодробно здраве към Университетската болница в Лестър, Великобритания. Той разглежда редица клинични проучвания, сравняващи въздействието от употребата на електронни и конвенционални цигари върху дихателната система и рисковете за поява на заболявания на дихателните пътища, белодробна фиброза, карцином на белия дроб и др. Резултатите показват, че електронните устройства не са безвредни и могат да предизвикат дихателни заболявания, но според проф. Аграуал става дума за сравнение и преценка на степента на риск. По-стриктния контрол върху дизайна на изделията и регулацията им е фактор, който може да бъде променян и също да повлияе за намаляване на риска.

Кохран метаанализ: Заключения и сравнения със съществуващите политики

Малкият брой изследвания с недостатъчен размер и продължителност е проблем, коментиран и от д-р Джейми Хартман-Бойс (Jamie Hartmann-Boyce) от Университета Оксфорд, която е съавтор на допълнението на Кохран метаанализа за употребата на електронни цигари при отказа от тютюнопушене през 2020 г.. Кохран метаанализите са едни от най-достоверните изследвания на данни за потенциални ползи и вреди при различни здравни състояния и интервенции, заради широкия си обхват и точност. Те дават освен общ резултат и степен на достоверност на изследванията. Д-р Хартман обяснява, че се откриват доказателства за ползите от употребата на електронни цигари, съдържащи никотин, при отказа от тютюнопушене в сравнение с никотин заместващи терапии, електронни цигари без никотин или промяна на поведението. Сигурността на доказателствата в полза на електронните цигари обаче е средна в първите два случая и ниска в последния. Това потвърждава нуждата от провеждане на повече изследвания, които да донесат достоверни данни с висока сигурност.

В заключение

Експертите, взели участие във форума са убедени, че електронните цигари имат място в прилагането на концепцията за намаляването на вредата при пушачите, които не могат да се откажат от цигарите. Но употребата на електронните устройства и тяхното въздействие върху здравето трябва да бъде по-добре изследвана, за да може да се представят убедителни доказателства за ползите и рисковете в дългосрочен план.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !