Цвете лови мухи, симулирайки миризмата на умрели пчели

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 октомври 2016 в 13:29 8606 1

Кредит Marcelo Garsia

Австрийски учени са установили, че раститението от вида Церопедия Сандерсън (Ceropegia sandersonii) привлича като опрашители месоядни мухи с помощта на миризмата на наранени пчели.

Резултатите от работата са представени в Current Biology.

C. sandersonii е многогодишно декоративно растение, често срещано в Южна Африка. Листата му имат затворена сърцевидна форма, а венчелистчетата образуват фуния. То се отнася към тези 4-6 процента от растенията, които използват за привличане на опрашители не феромони, а химическа мимикрия.

В новата публикация учените анализират механизма за привличане на опрашители на C. sandersonii. Наблюденията показват, че вместо пчели (Apis mellifera) или други насекоми растението използва за този месоядни мухи от рода Desmometopa. Последните живеят в съседство с други хищници, особено паяци и се хранят с мъртви пчели.

Авторите са проучили химическия състав на летливите вещества, които разпръсква C. sandersonii и ги сравняват с летливите вещества, които пчелите разпръскват, когато са в опасност. И двете съединения са смес от четири компонента: гераниол, 2-хептанон, 2-нонанол и (E)-2-октен-1-ол ацетат (geraniol, 2-heptanone, 2-nonanol, and (E)-2-octen-1-yl acetate).

Ceropegia sandersonii Mimics Attacked Honeybees to Attract Kleptoparasitic Flies for Pollination

Експериментите са показали че Desmometopa реагира на тези съединения по един и същи начин.

Когато попаднат в цветето и неоткривайки пчела, мухите се опитват да избягат, но сложната структура на растенията не им позволява да направят това бързо. В резултат тялото на насекомите се покриват с прашец, което допринася за по-нататъшното опрашване на C. sandersonii. Подчертава се, че комбинацията от летливи вещества е уникална за пчелите и растенията.

Според учените досега такъв механизъм за привличане на опрашители е бил неизвестен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

07.10 2016 в 16:45

гептанон?