Те са красиви и "голи". Запознайте се с голохрилите (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 август 2016 в 14:26 8309 0

Музеят на Западна Австралия обяви конкурс за име на това странно същество, съобщава АВС. Кои са голохрилите и с какво могат да ни очароват?

Д-р Нерида Уилсън (Nerida Wilson) от музея е открила този нов вид голохрил охлюв, докато се е гмуркала край бреговете на северозападна Австралия. Тя казва, че всеки, който ги е виждал, не може да не е убеден, че са най-симпатичните същества на света.


Това видео е за вдъхновение на участниците в конкурса. За съжаление могат да участват само жители на Австралия.

Шест причини тези "голи" коремоноги да са повече от красиви същества

Голохрилите охлюви са род изключително колоритни мекотели, които често са бъркани с морските охлюви. Но едва ли има други коремоноги, които са толкова различни и интересни.

1. Те ​​са голи!

Pteraeolidia ianthina. Снимка: Flickr: Sylke Rohrlach / CC 2.0

Те са "голохрили", защото техният дихателен апарат е изложен, на пръв поглед напълно беззащитен, извън тялото.

Овен това са хермафродити. Те имат мъжки и женски полови характеристики, но не се осеменяват сами. Сексът е взаимно изгодна услуга с друг голохрил партньор.

И някои видове (Chromodoris reticulata) имат пенис, които изхвърлят след копулация. Той обаче може да се възстанови не по-малко от три пъти на 24 часа.

Chromodoris reticulata. Снимка: Stephen Childs

2. Техните ануси са необичайно разположени

Hermissenda crassicornis, един от най-колоритните морски зайци. Снимка: Flickr/ Jerry Kirkhart

Анусът на голохрили не е на гърба на съществото или отдолу, а може да се появи на различни места при различни видове. Странно е, че при някои е точно в средата на хрилете в горната част на тялото.

3. Те използват водорасли, за да получават енергия от слънцето

Голохрилото Regal Sea Goddess Снимка: Flickr/ NOAA / CC 2.0

Някоиголохрили "отглеждат" симбиотични водорасли клетки, наречени зооксантела.

Малките клетки са пригодени да живеят в рамките на тъканите на охлювите и фотосинтезирайки да предоставят готови захари на симбиотичния си партньор.

4. Те използват химична защита

Jorunna funebris Снимка: Flickr/ Elias Levy / CC 2.0

Някои голохрили използват химическа защита - в смисъл, те са гадни на вкус за хищниците и дори могат да бъдат отровни при поглъщане.

Често химическата защита идва с много ярки цветове, които се използват като предупреждение: това е еквивалент на: "Стой далеч от мен, не съм за ядене, защото съм отровен!".

Любопитно е, че някои голохрили са ярко оцветени, но нямат химическа защита. Те копират тези предупредителни знаци, без да се стараят да изработват отрова. 

Еолидия (Aeolidia papillosa) яде актиния, която, за да се защити се е свила на стегната топка и скрила пипалата си. На повърхността на актинията се виждат парещите бели нишки, с които се опитва да се защити от мекотелото.

Отровата си приготвят по 2 начина: някои видове произвеждат своя собствена, а други я извличат от околната среда, хранейки се с отровни морски гъби. Освен с токсична течност, те може да бъдат въоръжени с жилещи тнишки, които заемат от корали, анемонии или различни хидри.

5. Те са толкова много

Голохрилото испанскаи танцьорка. Те могат да са доста големи: Испанските танцьорки (наречен така, защото техният стил на плуване ги прави да изглеждат като с пола за фламенко) могат да достигнат до половин метър дължина.


Най-често цитираната бройка е повече от 3000 вида известни голохрили в океаните, но все още много повече предстои да бъде идентифицирани или открити.

Между другото, те са в една и съща таксономична класа като охлювите и плужеците, които срещаме в градината си. 

Основният принцип на структурата на тези животни е същият като на градинските охлюви: тялото представлява плосък "крак", предният край на който има два чифта израстъци - единият чифт носи в краищата си малки очи, а вторият е органът на обонянието. Обонятелните израстъци - ринофори - са относително големи и те могат едновременно да уловят и мирис, и вкус.

6. Бебетата им са на панделки

Яйцата на голохрилите съвсем леко се различават по външен вид между различните видове, но обикновено са навити или във вълнообразна форма. Снимка: Flickr/ Ratha Grimes / CC 2.0


Представете си спирала, която е навита хлабаво, изглежда като кръстоска между юфка и може би галантерийна роза.

Това са малки ембриони на голохрили, слепени с желеобразно вещество. Желето осигурява защитата на ембрионите, които по принцип не получават родителски грижи.

Голохрилите охлюви минават през метаморфоза: от яйцето се излюпва ларва, която се носи по течението, докато не премине през метаморфоза във възрастна форма.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !