Топящ се лед разкрива впечатляваща колекция от древни оръжия в Норвегия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 ноември 2020 в 00:17 4714 0

Кредит Lars Pilø et al./The Holocene 2020. Photos:Glacier Archaeology Program

Една от стелите, открити при топящия се лед, датирана от 1270-1170 г. пр.н.е.

Археолози откриват „съкровищница“ от артефакти, при топенето на голям леден участък в норвежките планини, разкривайки общо 68 стрели и много предмети от древно място за лов на северни елени, се съобщава в публикация в списание The Holocene.

Най-ранните находки са отпреди около 6 000 години, според радиовъглеродното датиране. Те включват кости от елени и рога, както и пръчки, използвани за насочване на стадата животни на места, където биха могли да бъдат по-лесно уловени.

Находки като тази стават все по-чести с повишаването на глобалните температури - особено под статични петна от лед, които не се движат и разбиват обектите по същия начин, както ледниците. Докато бъдещето на планетата става по-несигурно, се разкрива все повече от нейното минало.

„Това е мястото в света, разкрито под лед, с най-много стрели и то със значителна разлика“, пише археологът Ларс Пильо (Lars Pilø) от Департамента за културно наследство на Съвета на окръг Инландет в Норвегия. „Полевата работа тук и намирането на всички стрели беше невероятно изживяване, мечта за археолога. Спомням си, че казах на екипа:„ Наслаждавайте се на момента, доколкото можете. Никога повече няма да изпитате подобно нещо. “

Потенциалните открития са толкова значими, че групата изследователи запазват местоположението на обекта - леденото петно Лангфон в планините Йотунхаймен - в продължение на години и го изследват докато всички артефакти са открити.

Датирането на находките се простира от каменната ера до средновековния период, с различни модели през различните периоди от време. Повечето стрели са от епохата на късния неолит (2 400-1 750 г. пр.н.е.) и късната желязна епоха (550-1 050 г. сл.н.е.).

Опитвайки се да възстановят част от историята на района чрез откритията, изследователите вземат под внимание много различни фактори: движението на леда и разтопената вода, въздействието на ветровете и експозицията и т.н.

Природните стихии вероятно вече са преместили повечето от артефактите от мястото, докато други предмети все още остават там, където са попаднали първоначално - като пръчките, които биха довели северните елени до място на североизток от ледения участък .

„Важно е да се има предвид, че ледените петна не са обичайните археологически обекти“, обяснява Пильо. "Те са разположени във високите планини в студена и сурова среда. Силите на природата тук са в съвсем различен мащаб, отколкото в нормалните археологически обекти в низините."

Начинът, по който някои от стрелите са смачкани, предполага, че ледените петна всъщност се движат повече, отколкото се е смятало досега, идея, подкрепена от проучване на мястото, направено с помощта на проникващ в земята радар. Учените откриват повече за това как функционира климатът, въпреки че не успяваме да го управляваме правилно.

Леденият участък на Лангфон сега е по-малко от една трета от размера, който е бил преди 20 години, и се е разделил на три отделни участъка - останали са около 10 процента от ледената покривка, която е била на мястото между 15-ти и 20-ти век.

Необходима е значителна детективска работа, за да се разбере как състоянието и местоположението на тези находки обясняват движението на леда, северните елени и хората. Изследователите смятат, че ловът на северни елени се е засилил точно преди ерата на викингите (около 800 г. сл.н.е.), но все още има какво да се разкрие.

„Проучването предоставя първата пълна рамка за разбиране на това как археологическите находки от леда се влияят от естествените процеси и от своя страна по какъв начин можем да интерпретираме находките“, обяснява Пильо. "Това са наистина много основни неща, въпроси, които отдавна са решени в други области на археологията. Но пак, топящите се ледени петна не са обичайните археологически обекти. Това е първата стъпка."

Източник: Science alert - Melting Ice Has Revealed a Spectacular Trove of Ancient Hunting Artifacts in Norway

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !