Светилище на Тор и Один на 1 200 години е открито за пръв път в Норвегия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 октомври 2020 в 00:33 7793 0

Дигитална реконструкция на древното скандинавско светилище. Изображение: University Museum of Bergen

В Норвегия са открити останките на древен храм на скандинавските богове Тор и Один на възраст 1 200 години - рядка реликва на религията на викингите, построена няколко века преди християнството да започне да доминира в района.

Археолозите обясняват, че голямата дървена постройка, дълга около 14 метра и широка 8 метра с височина 12 м, вероятно датира от края на осми век и е използвана за молитви и жертви към боговете през лятното и зимното слънцестоене.

Древната скандинавска култура е известна и всява страх и векове след като викингските войни започват да търгуват, завземат и колонизират части на континентална Европа, Исландия, Гренландия и Канада.

"За пръв път откриваме една от тези толкова специални и красиви сгради", обяснява археологът Сьорен Динхоф (Søren Diinhoff) от Университетския музей на Берген. "Откривали сме такива в Швеция и Дания... Това показва, че те са съществували и в Норвегия".

Викингите започват да строят тези големи постройки през шести век. Те са много по-комплексни от обикновените религиозни места, често на открито, които хората използват преди това, за да се молят на боговете. 

"Това е по-силен израз на вяра от малките култови места", обяснява Динхоф. "Вероятно е свързано с определена класа от обществото, която е строила тези постройки като проява на идеология".

Археолозите откриват основите на древната сграда преди месец в Осе, крайморско селище до град Йоща (Ørsta) в Западна Норвегия, преди започването на строеж на жилищна сграда.

Кредит: University Museum of Bergen

Техните разкопки разкриват следи от ранно земеделско селище, датиращо от преди 2 000 до 2 500 години, включително и останките на две постройки за семейство и техните животни, които са били в центъра на малка ферма.

Останките на светилището в Осе са от много по-ранна епоха, когато районът е управляван от групи елитни богати семейства - разделение, появило се когато скандинавските общества започват да общуват с многопластовите общества на Римската империя и Германските племена в Северна Европа.

"Когато се появява новото диференцирано общество по времето на римската желязна епоха, водещите семейства поемат контрола над религията", обяснява Динхоф.

Скандинавските религиозни практики стават по-идеологически и по-организирани и светилищата са правени подобни на християнските базилики, които пътеществениците са виждали в южните земи. Затова древните скандинавски храмове имат отличителна висока кула над скосен покрив, които подражават на кулите на ранните християнски църкви.

Въпреки че дървената постройка отдавна е разрушена, основите, в които са били поставени носещите стълбове показват формата им, включително и облите централни стълбове на кулата - много отличителна конструкция, използвана само за строежа на такива светилища, обяснява Динхоф.

Останките на основите на храма, открити при разкопките. В средата се виждат основите на кулата. Кредит: University Museum of Bergen

Целта на това място се разкрива и от многото огнища, където е приготвяна храна за религиозни празненства, както и многобройни кости - останки от животински жертвоприношения.

Преди няколко години наблизо е открит и голям бял камък с фалическа форма, символизиращ мъжки полов член, вероятно част от древни ритуали за плодовитост.

В храма са провеждани церемонии за важни празници от религиозния календар като лятното и зимното слънцестоене - съответно най-кратката и най-дългата нощ в годината.

Месо, напитки и понякога ценни метали като злато са дарявани на дървени фигури в сградата, които представляват древните богове - специално бога на войната Один, бога на бурите и гръмотевиците Тор и бога на плодовитостта Фреир, които са почитани в древната скандинавска религия и са дали имената на сряда, четвъртък и петък на английски език (Wednesday, Thursday и Friday).

Тъй като боговете могат да приемат само духовната храна на празненството, физическата храна и напитки са консумирани от молещите се.

Дигитална реконструкция на вътрешността на светилището. Кредит: University Museum of Bergen

Древната скандинавска религия е потисната през 11-ти век, когато норвежките крале насила налагат християнството и разрушават или изпепеляват храмовете като този в Осе, за да наложат молитвите в новите християнски църкви.

Последващи изследвания могат да разкрият дали този храм е бил измежду унищожените езически сгради по онова време.

Източник: Science alert - 1,200-Year-Old Temple to Thor And Odin Has Been Unearthed in Norway

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !