Тръмпагатор: Странен яркооранжев алигатор е забелязан в Южна Каролина

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 февруари 2017 в 15:00 5496 0

По-рано тази седмица жители на Ханахан, Южна Каролина, са забелязали необичайна гледка в близост до едно от езерата - алигатор с оранжева кожа.

Този дълъг близо 1.5 метра алигатор в цвят на тиква е наречен "Тръмпагатор" заради своя странен оранжев оттенък, пише LiveScience.

Хищният звяр с портокалова кожа стана популярен в социалните медии, и предизвика множество остроумни коментари.

Крокодилът най-вероятно е американски алигатор (Alligator mississippiensis), които могат да живеят до над 60-годишна възраст и достигат дължина до 4 м, според Департамента на Южна Каролина по природните ресурси (SCDNR).

По-рано тази седмица алигаторът е заснет да се припича на брега близо до езеро, а ярката му оранжева кожа изпъква в рязък контраст с рядката кафява трева. 

Какво може да довело до този неочакван оранжев оттенък?

Представител на SCDNR обяснява в Twitter, че причината може да е ръжда - железен оксид - от стоманен водосток, в който алигаторът е презимувал.

Други, като биологът Джош Залабак (Josh Zalabak) от Аквариума на Южна Каролина (South Carolina Aquarium), предполагат, че виновна е оранжево оцветената глина в коритото на реката и свръхрастежът на водораслите, заради замърсяването. Пред канала WCBD News 2 той заяви, че ако промяната на цвета е само по повърхността на кожата, то трябва да изчезне след няколко седмици, когато алигаторът ще смени кожата си.

Не за първи път обаче се съобщава за оранжеви алигатори.

Оранжевият алигатор пт 2011 г.

През 2011 г. новината за алигатор с цвят на портокал, сниман във Венеция, Флорида, отново предизвика вълнения. И тогава това предизвика спекулации, че "звярът е почти албинос и изключително рядък, а други медии задъхано възкликнаха, че сме свидетели на еволюция в действие", пише биологът Дейвид Стийн (David Steen) в блога си.

Стийн отбелязва, че "особеният цвят вероятно е причинен от нещо във водата".  Лично той го е наблюдавал и при рибите, и при костенурки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !