Играта на животните

Ваня Милева Последна промяна на 24 февруари 2015 в 22:36 14582 0

Кредит Utah People Post.

Крокодилите просто искат да се забавляват. Utah Post.

Те са безмилостни убийци от засада, те разкъсват плячката си с мощните си челюсти, но крокодилите всъщност имат игрив характер.

За играта се смяташе, че е дейност, свойствена само за висшите бозайници, най-вече за хищниците и маймуните, но биолозите са събрали доказателства, че и крокодилите обичат да се забавляват: да си подхвърлят пръчки и топки, да си играят в струите на вода, да "сърфират" или да се носят един друг на гръб.

Може би всеки е наблюдавал игри на животни - кучешки и котешки борби "на ужким", гонене на играчки и други лудории на домашни любимци. Понякога е трудно да се определи дали го правят наистина за удоволствие или е тренировка за търсене и "обезвреждане" на храната и защита на територията. 

Гордън Бърхард (Gordon Burghardt), биолог в Университета на Тенеси, Ноксвил, е разработи научно определение за игра при животните.

Според него, като игра може да се определи "интензивна или повтаряща се двигателна дейност ... често без никаква непосредствена видима причина или стимул."

Определението на Бърхард значително разширява тълкуването на поведението "игра" при животните. Така към тях, се добавят и други, неочаквани видове животни като крокодилите, например.

Крокодилите

В изследване на Владимир Динец от университета Тенеси в Ноксвил, публикувано в Animal Behavior and Cognition, се твърди, че тези влечуги обичат да играят. Този извод е на базата на 3 000 часа в наблюдение на поведението на крокодилите - в естествена и затворена среда, както и на доклади от други експерти.

"Много аспекти на поведението на крокодилите продължават да са слабо известни, поради трудността да се наблюдават тези предимно нощни хищници. При случай на игра, допълнителен проблем се оказва, че хората, свидетели на подобно поведение считат, че техните наблюдения са недостойни за публикуване или е малко вероятно да бъдат взети на сериозно.", казва проф. Динец.

Новото изследване показва, че крокодилите участват във всички три основни типа на игра, определени от специалистите: локомоторни (опорно-двигателни) игри, игра с предмети и социални игри.

Локомоторни игри 

Тъй като са хищници с нисък метаболизъм, те рядко участват в силови или интензивни игри, затова не е учудващо, че този тип поведение рядко се наблюдава.

По цитирани от Динец наблюдения на Хари Грийн (Harry Green) и Пол Уелдън (Paul Weldon), млади американски алигатори (Alligator mississippiensis), отглеждани в затворена среда, са се плъзгали по склон и са се хвърляли във водата отново и отново.

Малкото на широкомуцунест кайман (Caiman latirostris), отглеждано в бетонен басейн в зоологическата градина в Санта Круз, Боливия, многократно се е възползвало от възходящата струя вода от дъното на басейна, търкаляйки се по повърхността из целия басейн по данни на Хесус Херера (Jesus Herrera), цитиран от Димец.

В сайта herper.com се споменава бюлетин на Crocodile Specialist Group (октомври-декември 1996), в който се разказва историята на Фил Кук (Phil Cook) за "сърфиращ" крокодил (Crocodylus porosus) дълъг около 2,5 м, до плажа в близост Порт Дъглас, Австралия.

Сърфиращият 4-метров крокодил на Cable Beach, Брум, Австралия. Снимки:  Sharon Scoble

Преди една година, на 25.02.2014г., в местната преса се съобщава, че край бреговете на плажа Cable Beach в близост до Брум, Западна Австралия е наблюдаван и сниман 4-метров крокодил, който също "сърфира" по вълните. Няколко дена по-късно, край градския плаж на Дарвин, Австралия е заснет друг крокодил, който се е плъзгал по вълните и плашел другите сърфисти.

Крокодилът-сърфист край бреговете на Дарвин

Игри с предмети 

Крокодили са били забелязани да играят с топки и други играчки, плячката си или отломки, плаващи във водата.

Някои изследователи съобщават, че крокодилите в дивата природа играят с плячката си, подобно на косатките.

Наскоро един фотограф е заснел голям нилски крокодил да подхвърля тялото на бебе хипопотам във въздухът по начин, който може да се тълкува като игра.

Този тип игра е призната за толкова важна, че "пазачите в зоологически градини предоставят различни играчки на крокодилите, като част от програма за подобряване на средата им за живот", казва Динец. 

Динец описва и един мъжки крокодил в зоологическата градина в Толедо да блъска насам-натам топки, плаващи в заграждението му. Той разказва, че са наблюдавани възрастни крокодили в дивата природа и в плен да бутат клонки, треви и друга плаваща растителност, докато плуват.

"В много случаи това поведение изглежда е случайно, но на два пъти съм виждал крокодили да правят това по начин, силно напомнящ игра", -  разказва Динец. "И в двата случая, обектите бяха розови цветове на бугенвилия, които плават в басейните на животните."

Д-р Динец добавя: "Споделени наблюдения показват, че крокодилите обикновено са привлечени от малки розови предмети и ги предпочитат пред други подобни обекти с други цветове за игра." 

Няколко дни е наблюдаван кубински крокодил в зоопарка в Маями да взима цветя, да ги подмята и да ги носи в зъбите си или на върха на муцуната си.

Игра с вода

Водните струи изглежда са особено популярни за игра. Специалисти (Lazell, Spitzer,1977) съобщават, че американски алигатор си е играл с капеща вода от тръба в продължение на поне 45 минути, докато не спряла водата. Младият алигатор обикалял около капещата тръба, понякога позволявал капките да падат върху главата му и се опитвал да ги захапе. 

Хайнбах (Heinbuch) и Уиджман (Wiegmann) са наблюдавали каймани-джуджета (Paleosuchus palpebrosus) многократно да стоят на задните си крака под топъл душ.

Наблюдаван е млад американски алигатор в зоологическа градина във Флорида (Saint Augustine Alligator Farm Zoo Park) да движи главата си хоризонтално напред-назад в струя вода падаща от тръба, точно както кучетата обичат да "захапват" струята. 

Социални игри

Бразилски млади черни каймани са наблюдавани да се преследват един друг в кръгове. А самият Динец е видял два кубински крокодила да се "ухажват" като мъжкия индивид оставя по-малката женска да се покатери върху него и я "вози" из реката. 

"Въпреки, че наблюдаваните случаи на очевидно "игриво настроение" от страна на тези животни, разгледани отделно могат да имат алтернативни обяснения", коментира още Динец "но комбинирани те представляват убедително доказателство, че "играта" вероятно е много по-важна част от поведението на крокодилите, отколкото се смята в момента".

Поведения, които могат да се определят като "игра" се срещат и у други животни, за които не се е предполагало доскоро.

Костенурки

 Снимки: Гордън Бъкхард

Гордън Бъкхард е наблюдавал най-различни животни, включително нилска мекочерупчестa костенуркa, кръстена "Pigface", която се намира в Националния зоопарк във Вашингтон. На Pigface, която по-това време е била на 50 години, е била дадена баскетболна топка от пазачите в зоопарка. Докато костенурката плувала в ограденото за нея място, бутала топката пред себе си.

"Ако сте виждали куче или видра, на които е дадена топка, да си я подхвърлят, да подскачат напред назад и да я гони, повечето хора нямат проблем да нарекат това игра", казва Гордън Бъкхард. 

 Цихлиди - рибки 

Двама учени са открили и доказателства за "игривост" и сред рибите. Три мъжки риби цихлиди няколко пъти са нападали-отстъпвали термометъра в аквариума си. Движението на трите рибки било леко различно при удрянето на термометъра. Интересно е, че те са го атакували независимо дали в близост е имало храна или други риби. Това "отговаря на критериите за игривост", коментират изследователите. 

Оси

Според учените дори насекомите могат да имат сложен социален живот и той може да включва игра. Хартиените оси формират колонии през пролетта и когато това се случи, осата-майка трябва да установи йерархията. 

"Доминиращата оса се приближава до подчинените, повдига глава си над тази на подчинената оса, като тупка учестено антените си и често ближе, хапе, удря и иска храна", казва Леонардо Дапорто от университета в италианския град Пиза. Учените обаче са установили нещо интересно, осите-майки показват същото поведение 6 месеца преди да настъпи пролетта, тогава това тяхно държане не е предизвикано, те не е нужно да установяват йерархия. Това поведение много напомня на боевете-игра между някои видове бозайници. 

Октоподи

Учени от университета за изследване на еволюцията и когнитивните процеси в Алтенбер, Австрия, са установили при наблюдението на 7 възрастни и 7 млади октопода, че когато им се дадат блокчета на лего, те играят с тях. 9 от изследваните главоноги са показали склонност да играят с легото, бутали го, дърпали го. Съвсем наскоро Дженифър Матър от университета Летбридж в Канада, е уловила октоподи в Аквариума в Сиатъл, които са издухвали водни потоци към празни бутилки от лекарства. Действието карало бутилките да се изстрелват надалеко. Матърс го определя като игра, защото октоподите не го повторили един или два пъти, а над 20. 

Още за игрите на животните

Както при децата, най-простата форма на игра е подражанието на действия от бъдещата им практика на възрастни, но лишена от пряка цел, така и при животните, играта е имитация на целесъобразни действия. Но наред с тези прилики между игрите на хората и животните има значителни разлики, които са свеждат до ограниченията на асоциациите.

Докато при хората, дори детските игри имат безкрайно много форми, игрите при животните никога няма да се издигнат до човешкото ниво на изобретателност и фантазия.

Но въпреки това, играта при животните все пак изразява високо духовно развитие и повече от което и да е друго качество приближава животните до хората. Удивителното е не в това как животните играят, а в самия факт, че въобще го правят и това им доставя удоволствие.

Източници:

Play Behavior in Crocodilians, Vladimir Dinets (pdf)

Five surprising animals that play, Sarah Zielinski

Crocs love to have fun, study shows

From Playing With Balls to Riding Ocean Waves, Here's How Crocodiles Have Fun

The Fun Lovin' CROCODILES: Deadly reptiles play, give each other piggy backs, surf and like pink flowers

Crocodiles Play, Too, Study Says—Why Do Animals Have Fun?

Crocs Enjoy Playing With Toys and Getting Piggyback Rides

Врожденное и приобретенное поведение животных

Психическая жизнь животных

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !