Twitter-мониторингова система може да засече безредици по-бързо от полицията

Наука OFFNews Последна промяна на 27 юни 2017 в 00:31 2791 0

Социалните медии могат да бъдат безценен източник на информация за полицията при управление на мащабни безредици, показва ново проучване на Университета в Кардиф. 

Анализ на данните, взети от вълненията в Лондон през 2011 г., показват, че компютърните системи могат автоматично да засегат сериозни инциденти с помощта на Twitter още преди те да бъдат докладвани в полицията. Например, чупене на прозорци и запалване на коли, съобщава Techxplore.

Компютърната система също така може да различи информация относно това къде се събират участниците в размириците и къде планират да започнат да буйстват. 

Новото проучване, публикувано в списание ACM Transactions on Internet Technology, показва, че компютърните системи могат да засегат подобни събития минимум няколко минути преди полицаите, а в някои случаи дори до повече от един час.

Учените смятат, че работата им ще позволи на полицаите да управляват и да се подготвят по-добре за малки и големи вълнения. Съавторът на проучването - д-р Пийт Бърнап (Pete Burnap) коментира: "Разполагаме с преди това използвани софтуери за машинно самообучение и обработка на човешкия език (NLP) на данни от Twitter, за да разберем по-добре онлайн отклоненията, като разпространение на антагонистична реч и кибер омраза". 

"В това проучване ние демонстрираме, че онлайн социалните мрежи се превръщат в място, където се влиза, за да се докладват наблюдения от ежедневни събития - включително социално напрежение и криминални дейности. Никога не бихме заменили традиционните полицейски източници на място, но демонстрирахме, че това проучване може да се добави към съществуващите техники за събиране на информация", добавя Бърнап.

Снимка: Tumblr via Catch A Looter

Учените непрекъснато наблюдават данните, произвеждани от Twitter, Facebook и YouTube, които да им помогнат да засекат събития в реално време. Проучванията изчисляват, че членовете на социалните мрежи достигат приблизително 2,5 милиарда потребители, а данните, произвеждани от тях, се използват за прогнозиране на избори, приходи от филми и дори епицентрове на земетресения.

В своето проучване екипът от Кардиф анализира 1,6 милиона поста в Twitter, свързани с безредиците в Лондон от 2011 г., които започват като изолирани инциденти в Тотнъм на 6 август, но бързо се разрастват из цялата британска столица и други градове в Англия, предизвиквайки грабежи, разрушения на имоти и нива на насилие, невиждани за страната от над 30 години.

Изследователите използват серия от алгоритми за машинно обучение, за да анализират всеки пост от базата данни, взимайки предвид редица ключови белези като времето, в което е постнат, разположението, от където е изпратен и съдържанието на самия пост.

Резултатите показват, че тези алгоритми са по-бързи от източниците на полицията при всички без две от докладваните събития. Когато първите данни за размирици в Енфийлд са получени в полицията, компютърната система е събрала информация от Twitter 1,23 ч. по-рано.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !