Учени описаха генома на гроздовите сортове Шардоне и Каберне Совиньон

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 септември 2019 в 00:30 2255 0

Кредит pixabay

Учени от Калифорния са секвенирали геномите на сортовете грозде Шардоне и Каберне Совиньон, за да сравнят генетичните им особености и откриват, че някои гени имат по-малко копия от очакваното. Данните от изследването са публикувани в списание Nature Plants.

"Всеки от нас наследява едно копие гени от майка си и едно от баща си", обяснява съавторът на изследването Брандън Гот (Brandon Gaut). "Бихме предположили, че и при гроздето се унаследяват две копия на всеки ген, по един идващ от всеки родител. Въпреки това открихме, че при 15% от гените на Шардоне, а също и при Каберне Совиньон, се открива само по едно копие."

Всеки от двата сорта грозде има по около 37 000 гена. Това изследване може да донесе повече информация как все още недобре изучените досега структурни вариации в генома влияят на растенията.

"Тези генетични различия вероятно допринасят за много от разликите във вкуса на вината от различните сортове", допълва Дариус Канто (Darius Canto), съавтор на изследването.

Една от най-големите разлики, която е изключително важна за винопроизводството е броят на гените, отговорни за цвета на гроздето. Оказва се, че многократно червени сортове са мутирали към бели. Наследяването на по-малко гени, свързани с цвета, повишава вероятността да се получи бяло грозде. 

Гот обяснява, че "дори между различни сортове домати, структурните вариации могат да доведат до различна хранителна стойност."

По-задълбочени изследвания в бъдещето могат да доведат до по-ефективно растениевъдство. 

Източник: Futurism - Scientists Sequence Genomes of Chardonnay and Cabernet Sauvignon

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !