Учени прaвят възстановки на битки, за да разкрият тайните на древните бронзови мечове

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 април 2020 в 01:08 6183 0

Кредит Hermann et al., Journal of Archaeological Method and Theory, 2020

Мечовете от бронз не са най-здравите оръжия и това кара някои учени да се съмняват дали те наистина са били използвани в битка или само ритуално. Сега група археолози прави възстановка на битки с мечове, за да реши този спор. Резултатите от анализа са публикувани в списание Journal of Archaeological Method and Theory.

Учените създават седем бронзови меча (бронзът е сплав между мед и калай), използвайки традиционни методи от средата до края на бронзовата епоха и след това ги изпробват с помощта на местни експерти по бойни възстановки.

Анализирайки следите и вдлъбнатините, оставени по оръжията в симулираната битка, и сравнявайки ги с изследване на 110 древни меча, открити във Великобритания и Италия, екипът успява да покаже, че видът на износването наистина съвпада с истинските бойни отпечатъци, което показва, че мечовете не са били използвани само за ритуали.

Седемте реплики на мечове от бронзовата епоха, използвани за изследването. Кредит: Hermann et al., Journal of Archaeological Method and Theory, 2020

"Взети заедно археологическите, аналитичните и експерименталните данни показват, че праисторическото владеене на меч е било контактна бойна дисциплина, включваща определен насочен, умело контролиран контакт на остриетата", обясняват учените в своя труд. "Това не е нещо, което може да бъде импровизирано. Какъвто е случаят и в по-късни времена, усвояването на техниките за замахване и предпазване с меч изисква предварителни насоки и чести практики - с други думи, структурирано бойно обучение."

Въпреки че бронзовите сплави имат своята употреба, те са меки, лесно се увреждат и трудно се поправят, което повдига въпросът дали оръжия от тези метали - не само мечове, но и копия и щитове - биха могли да оцелеят в битка. 

Това не е първото проучване, което предполага, че биха могли. Но освен, че подкрепя тази хипотеза, новото изследване показва и какви следи оставят битките върху оръжията, как мечовете са били държани, колко тренировки са били провеждани на войните и дори частите от тялото, към които са се насочвали бойците.

Още повече, сравнявайки разликите между износването на мечовете през вековете, учените успяват да начертаят еволюцията на стила в сраженията с меч из Британия и Италия - подобен на ранна форма на фехтовка - от средата на второто до началото на първото хилядолетие пр.н.е.

Възстановка на древните бойни техники. Кредит: Hermann et al., Journal of Archaeological Method and Theory, 2020

Например един вид от следите, оставени върху меча реплика съвпада с тези върху оригинални мечове от бронзовата епоха, получени от техника, позната като versetzen на немски или преместване - кръстосване на остриетата в опит да се контролира меча на противника.

Такива се откриват само върху мечове от 1300 г. пр.н.е. насам, което предполага, че са се случили промени в начина, по който хората се бият. Описани са общо повече от 2 500 различни видове следи и вдлъбвания.

Освен, че изследват археологически хипотези, в сравнени с истински опити, това изследване поставя основите за много бъдещи проучвания, които да разглеждат различни аспекти на древните битки и как войните са изменяли бойните си техники, адаптирайки ги към наличните оръжия.

"Едва наскоро започнахме да мислим за тях като по-лични вещи и да обърнем внимание как самите хора са използвали оръжията", обяснява археологът Бари Молой (Barry Molloy) от Университетския колеж в Дъблин. "Това е обратен момент - позволява ни да изучим какви действия са били избягвани и какви рискове е можело да се поемат с бронзов меч. Това показва че да, те са били използвани и са били използвани умело".

Източник: Science alert - Scientists Have Recreated Ancient Battles to Solve Debate Over Ancient Bronze Swords

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !