05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени предупреждават за епидемия от причиняващи парализа мозъчни червеи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 юни 2017 в 15:38 88880

Учените установиха, че червеят Angiostrongylus cantonensis, който поразява белите дробове на плъхове се е разпространил в пет окръга на щата Флорида. Този потенциално смъртоносен паразит е разширил местообитанието си заради, според изследователите, изменението на климата, съобщава Gizmodo

Това означава, че в бъдеще повече хора ще бъдат жертви на ангиостронгилеза - инфекция, причинена от червеите и поразяваща човешкия мозък.

Човек може да се зарази с A.cantonensis, ако консумира сурово месо от миди, ракообразни и жаби. След като проникне в мозъка, червеят причинява менингоенцефалит, водещ до нарушаване на централната нервна система, а в по-тежки случаи - и до смърт. Ларвите обикновено умират, но образуват некроза на мозъчна тъкан. Симптомите включват главоболие, висока температура, повръщане, гадене и парализа на мускулите на лицето и крайниците. 

През 2017 г., лекарите са потвърдили 16 случая при хора на инфекция от червеи в Хавай, въпреки че през последните 20 години в тази област са регистрирани само два случая наангиостронгилеза.

2800 случая на заразяване на хора са документирани в световен мащаб, но действителният брой е вероятно по-висок, тъй като заболяването често е незабелязано или с неправилна диагноза.

По време на жизнения си цикъл ларвите на A.cantonensis попадат в междинни гостоприемници - плъховете, които изяждат охлювите. В организма на гризачите червеите продължават своето развитие.

За намаляване на риска лекарите съветват да се измиват добре листните зеленчуци, тъй като малки охлюви лесно могат да се скрият в листа от маруля. Всеки, който се занимава охлюви - особено любопитните деца, трябва да мият ръцете си.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.