Учените обясниха произхода на "извънземните сигнали"

Тайнствените радиоимпулси може да са причинени от сблъсъка на пулсари с астероиди

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2016 в 12:33 24984 0

Кредит NASA / JPL-Caltech

Учени предполагат, че мистериозните бързи радио импулси (Fast radio bursts - FRBs), които от някои се разглеждаха като "извънземни сигнали", може да са причинени от сблъсъка на пулсари с астероиди в далечна система, съобщава New Scientist.

Бързите радио импулси (FRBs) са рядък и тайнствен феномен. Доскоро бяха наблюдавани по-малко от 20 от тези продължаващи милисекунди импулси на радиовълни и те бяха приписани на какво ли не - от квазари до извънземни.

Миналата година, астрономите в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико почти удвоиха броя на наблюдаваните FRBs, когато регистрираха 16 ярки импулса от посоката на FRB 121102, където бе открит един единствен импулс през 2012 година.

Тези повтарящи се бързи радио импулси добавиха още мистерия - възможно е всички FRBs да се повтарят, но нашите телескопи да не са достатъчно чувствителни, за да открият повечето от тях Така или иначе, ние все още не знаем какво ги причинява.

Сега Цинцяо Дай (Zigao Dai) от Университета в Нанкин, Китай, и неговите колеги смятат, че има решение.

Според изследователите, импулсите възникват тогава, когато пулсари се доближават достатъчно близо до планетарна система, в която има астероиден пояс. Сблъсъкът на пулсарите с астероидите поражда импулсите.

В хода на проучването изследователите анализират честотата на радио импулсите от FRB 121102 и стигат до заключението, че те съвпадат с разпределението на астероидите в Слънчевата система. Ако приемем, че и други планетни система са подредени по подобен начин, то хипотезата на китайските изследователи може да се окаже вярна.

А ако теорията им се окаже вярна, бързите радио импулси могат да се окажат начин да се открият астероиди около други звезди.

"Бихме могли да използваме отделните FRB импулси с различна яркост и продължителност, за да разберем размера и формата на астероидите в пояс около звезда в друга галактика", коментира Емили Петрофф (Emily Petroff) от Холандския институт за радио астрономия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !