Учените реконструират оригиналната архитектура на Слънчевата система

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2021 в 00:02 5203 0

Кредит: NASA

Слънчевата система еволюира, гигантските планети - Юпитер и Сатурн - се формират много рано и докато нарастват, те мигрират както по-близо, така и по-далеч от Слънцето, за да останат накрая на гравитационно стабилни орбити.

Гравитационният ефект на тези масивни обекти предизвика огромно разместване на други планетни тела, които са се формирали по това време, което означава, че сегашните местоположения на много планети в нашата Слънчева система не са там, където първоначално са се образували.

Учените от американската Национална лаборатория на "Лорънс Ливърмор" (LLNL) се заемат да реконструират тези първоначални места на образуване чрез изучаване на изотопните състави на различни групи метеорити, които произлизат от Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Астероидният пояс е източникът на почти всички метеорити на Земята, но материалът, който съставя астероидния пояс, се формира от носещите се материали от цялата Слънчева система.

Изследването е публикувано в Earth and Planetary Science Letters.

„Значителната реорганизация на ранната Слънчева система заради миграцията на гигантските планети ни затруднява да разберем къде са се формирали планетите“, отбелязва Ян Рендер (Jan Render), постдокторант в LLNL и водещ автор на статията. „И като разгледахме състава на метеоритите от астероидния пояс, успяхме да установим, че са произлезли от тела, натрупали се от материали от много различни места в ранната Слънчева система“.

Макар Главният астероиден пояс е само относително тясна ивица на Слънчевата система, той съдържа впечатляващо разнообразна колекция материали. Например в спектъра на Главния астероиден пояс са идентифицирани множество спектроскопски различни семейства астероиди, което показва съвършено различни химични състави.

Освен това става известно, че метеоритите произлизат от приблизително 100 различни родителски тела в пояса, с различни химически и изотопни признаци (сигнатури).

Проследяването на произхода на материала на планетарните тела изисква сигнатури, представени по време на нарастването на планетарното тяло. Изотопните аномалии от нуклеосинтетичен произход представляват мощни инструменти, тъй като тези подписи са отпечатъци на действителния строителен материал, от който тези планетни тела са се образували.

„Ако искаме да знаем как е изглеждала Слънчевата система в началото, имаме нужда от инструмент за реконструкция на тази първична структура“, коментира химикът от LLNL Грег Бренечка (Greg Brennecka), съавтор на статията. „Намерихме начин да използваме изотопните сигнатури в метеоритите, за да реконструираме как е изглеждала Слънчевата система, когато е била формирана“.

Екипът взема проби от базалтови ахондрити (каменисти метеорити, подобни на земните базалти), за да измери техните нуклеосинтетични изотопни сигнатури на елементите неодим (Nd) и цирконий (Zr). Тяхната работа показа, че тези елементи е характерен относителен дефицит на изотопите, съдържащи се в определен тип материал отпреди образуването на Слънцето. Тези данни са в добра корелация с нуклеосинтетичните сигнатури, наблюдавани в други елементи, демонстрирайки, че този слънчев материал се разпределя като градиент в ранната Слънчева система.

„Като се сравняват тези изотопни подписи с други свидетелства за реконструкцията на Слънчевата система, може да се свържат първоначалните местоположения на планетите с техните текущи позиции“, обяснява Рендър. „Тези измервания ни помагат да създадем реконструкция на първичната Слънчева система като определим местоположението на “акреционните орбити на родителските тела на метеоритите“.

Справка: “Isotopic signatures as tools to reconstruct the primordial architecture of the Solar System” by Jan Render and Gregory A.Brennecka, 10 December 2020, Earth and Planetary Science Letters.

DOI: 10.1016/j.epsl.2020.116705

Източник: Putting the Pieces Back Together: Scientists Reconstruct Solar System’s Original Architecture, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !